lördag 15 oktober 2016

Gissningar kring Augustpriset


Om man inte jobbar på ett bokförlag, en kulturredaktion eller ett bibliotek - och det gör ju inte jag! - så är det inte alldeles enkelt att gissa vilka svenska faktaböcker utkomna 2016 som anses så bra att de har skickats in för att tävla om att få årets Augustpris.

Jag har helt enkelt inte en aning! Men nu ska jag göra ett försök i alla fall, eftersom det bara är en dryg vecka kvar tills nomineringarna tillkännages.

Första gissningen är rätt given: Elisabeth Åsbrinks "1947", den känner jag mig helt säker på. Ser verkligen fram emot att läsa den! Jag är övertygad om att jag kommer att lära mig mycket.


Den andra som jag gissar på är "Hur jag dog" av Niklas Ekdal - jag visste inte ens att han kunde kalla sig författare utan trodde han var journalist och tevemänniska, men vad jag förstår så är detta en gripande och helt självupplevd skildring av självmordstankar. Låter intressant!


Min tredje gissning är nog en faktabok, men jag är inte bombsäker; kan den kanske räknas som skönlitterär? Jag har dock fått uppfattningen att den är helt sann och att upprinnelsen var att en kvinna skrev till författaren Charlotta von Zweigbergk och bad henne berätta om hur man kan trilla från ett gott medelklassliv rakt ner på samhällets botten. Boken heter "Fattigfällan". Den är jag mycket, mycket nyfiken på!


Den fjärde boken får nog mest ses som en önskan från min sida, inte en gissning på vad jag verkligen tror har lämnats in för bedömning. Men det vore så himla kul om denna bok kunde lyftas fram! Jag har spanat på den under våren och försommaren (den hade ett annat namn då, "Att sörja för sig" eller något sånt) och vill så väldigt gärna läsa den men har inte riktigt råd att hålla på och köpa alla böcker jag vill läsa...

Så hoppas, hoppas, hoppas att någon på förlaget tycker att Sofia Ling är värd en Auguststatyett för "Konsten att försörja sig" för då kan jag antingen få den som recensions-ex eller motivera för mig själv varför jag måste köpa ännu en bok.


Slutligen, som femte gissning på en nominerad i faktakategorien drar jag till med "Det som inte har berättats" av Bengt Nylander, som verkar handla om SÄPO - och sånt är ju alltid spännande!


Jag försöker tänka efter vad jag har läst om i tidningarna, men just nu kommer jag inte på något annat. Min man skämtade med mig och sa att kanske den där kvasivetenskapliga boken om hur kvantfysik påverkar ditt hälsotillstånd har nominerats, men det vore ju närmast skandal...


9 kommentarer:

 1. Boken Ursprung av Ulf Ellervik vill jag gärna läsa! Har bara hunnit kika i den och blivit supernyfiken. Ligger på min lista definitivt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den boken har jag helt missat! Det finns så otroligt många nya, bra och intressanta böcker. Ovanstående chansningar bygger bara på vad jag just nu kommer ihåg att jag har läst om eller hört talas om - jag har förstås missat den absoluta majoriteten av all bokutgivning.

   Radera
  2. Ja, man missar mycket. Därför så bra med bokbloggar :-)Blev sugen på flera av dina tips.

   Radera
 2. Det ska bli så spännande att se vilka böcker som dyker upp :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, verkligen! Förhoppningsvis har jag prickat in NÅGON, så jag slipper verka totalt obildad :-) Men det är banne mig inte lätt att gissa vilka som nominerats.

   Radera
 3. 1947 är verkligen fantastiskt välskriven och blev en överraskning för mig, att kunna skriva med en sådan lätthet om så allvarliga ämnen, det är en konst. Jag blir besviken om den boken inte nomineras. Eller glad, för det skulle i så fall betyda att vi får chansen att läsa ännu bättre böcker, och det vill inta säga litet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är tämligen övertygad om att vi kommer att få se Elisabeth Åsbrink på scenen :-)

   Radera
 4. Jag lyssnade på Elisabeth Åsbrink i Sigtuna och hennes bok verkar väldigt bra. Annars har jag ingen susning om fack-böckerna. Jag tyckte det var svårt att gissa skönlitteraturen också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hann aldrig lyssna på henne men jag såg henne promenera upp mot skolan (?) efter att jag hade varit på Linda Olsson-frukosten där du också var (jag borde kanske skriva: där du var en av arrangörerna, men jag tyckte tyvärr inte att ni fick något utrymme). Supersvårt att veta vad som väntar på måndag - ska bli verkligt spännande att se vilka de har vaskat fram!

   Radera