onsdag 5 oktober 2016

Nomineringarna avslöjas...

Det blev ju lite antiklimax på min "Vad har vi för förväntningar på Augustpriset?"-sväng in till stan häromdagen. Totalt kollapsfärdig var jag tvungen att avstå från den trevliga kvällens evenemang. Men det här, det tänker jag inte avstå ifrån!


Det ska bli så väldigt spännande att se vilka författare och böcker som lyfts fram den kvällen!

Förra året var jag också med - hade vunnit en biljett den gången - och jag minns det som verkligt roligt att se den ena kända författaren efter den andra traska fram till estraden och ha intressanta paneldiskussioner under ledning av den snabbpratande Daniel Sjölin.

De böcker som nominerades 2015 var så otroligt intressanta, allihop. Därför har jag höga förväntningar på årets potentiella pristagare.

-

Förra årets fantastiska fackböcker:

Monster i garderoben av Johan Hilton skulle jag bra gärna velat läsa! Verkligen. Men jag har inte råd att köpa hur många böcker som helst och denna verkar inte ha kommit på pocket än. Det verkar vara en bok som både tar upp psykopater och homosexualitet - och hur kopplingen dem emellan har svärtat ner synen på bögar. Tror jag.

Käraste Herman! av Maja Hagerman fick jag som rec-ex men har inte hunnit ta mig igenom än, trots att Hagerman är så fantastiskt duktig författare och ämnet så angeläget. Måste läsa den snart! En skildring av rasbiologin i Sverige.

Min europeiska familj av Karin Bojs hejade jag ju på innan jag ens visste att den var nominerad - och jag blev så glad när den vann för det var en av förra årets bästa böcker, i mitt tycke. Jag har alltid älskat historia och det här var så lättsamt skrivet att jag knappt kunde lägga ifrån mig boken.

Den sårade divan av Karin Johannison fick jag också som rec-ex och läste kvickt igenom, men fastnade inte riktigt för den. Jag ville nog gärna lära mig mer om både 1900-talets "dårar" och mentalsjukhus och synen på kvinnliga konstnärer med psykiska besvär, men nja. I slutänden kände jag mig mest bara oinsatt och korkad istället för upplyst.

Knark av Magnus Linton, ojoj, säger bara det. En bok som skakade om mig i många avseenden. Otroligt bra och skrämmande om svensk narkotikapolitik. Borde läsas och diskuteras mycket mer!

Den nya staden av Lennart Pehrson. Här pallade jag inte riktigt omfånget. Boken handlar om svenskarnas flykt från svält, armod och förtryck här i 1800-talets Sverige till det hägrande Amerika. Men den boken som vann är del två av tre och samtliga böcker är mastodonter, så jag orkade helt enkelt inte tanken på att läsa allt det där - men egentligen lät ämnet som något helt i min smak.


4 kommentarer:

 1. Monster i garderoben är så bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var väl det jag trodde! :-) Jag får lägga den till min redan långa vill-läsa-lista.

   Radera
 2. Jag är hopplöst efter (på livets alla plan känns det som), jag är fortfarande helt obekant med alla förra årets nomineringar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man FÅR vara hopplöst efter! :-) Men kolla upp några av dem, för de var verkligen läsvärda.

   Radera