onsdag 28 juni 2017

Dimön - en trilogi om en sekt

När boken "Sekten på Dimön" utkom för ett par år sedan, trodde jag att det var en ungdomsbok. Det låter ju så! Titeln är verkligen som något Martin Widmark hade kunnat ha till sina Nelly Rapp-böcker..., kanske mixat med lite Fem-böcker av modernt stuk.

Alltså läste jag inte ens recensionerna, jag är måttligt intresserad av Young Adult-genren och evighetslånga serier med ungdomsromaner.
Men så kom en till. Och då sipprade det ändå in i mitt medvetande att det här var böcker som vuxna faktiskt gillade, pratade om, rekommenderade. I augusti 2015 kom "Sekten på Dimön" och precis ett år senare kom "Sekten som återuppstod" - komplett med identiskt omslag och allt, bara lite andra färger och en smärre justering i rubriken.

Förra veckan släpptes den tredje och avslutande delen i serien, "Sektens barn". Av någon outgrundlig anledning har jag fått den som recensions-ex. Jag fattar inte alls varför, jag har ju inte läst de tidigare böckerna.

Vad säger ni som har läst dem, kan man hoppa över de två första och bara läsa den tredje?
Och följdfråga - är de värda att lägga tid på?

P.S. Pocketböckernas omslag är bra mycket snyggare (och mer omväxlande!) än de inbundnas, så denna gång har förlaget tydligen bestämt sig för att ge ut även den inbundna versionen i en maffigare version som liknar pocketutgåvorna.


Bok 1 som pocket.


Bok 2 som pocket.


Bok 3 - inte som pocket, men färdiglayoutad för ändamålet.


12 kommentarer:

 1. Skriv till Forum så skickar de de första två i serien.☺

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, gulp, jag hade ju inte riktigt väntat mig att författaren själv skulle svara :-)
   Jag tycker det känns framfusigt att fråga förlaget om gratis böcker, men om den tredje kräver att man läst de andra böckerna först så kan jag köpa dem på pocket. Tänkte att man kanske kunde läsa den helt fristående. Tack för svaret!

   Radera
  2. Hej Joelinda! Det är inte alls framfusigt. Jag tycker du ska läsa böckerna i ordning. Den första handlar om att dras in i en sekt och hur svårt det är att ta sig ut. Den andra om tiden efter och vad som händer om man vågar tala ut. Den tredje om barn som växer upp i sekter. De är thrillers och definitivt för vuxna. Inspirerade av verkliga händelser. De nya bokomslagen beror på att jag bytte till Forum förlag. De bestämde sig för att sätta sin egen prägel på mina böcker och det har de gjort med råge. De gillar bara om du ber om recensionsex. Känn dig inte framfusig. Böckerna är inspirerade av verkliga händelser. Alla tre. Allt gott! Mariette

   Radera
 2. PS: Jag insåg att jag inte svarat på din fråga. Sektens barn går att läsa fristående. Du kan förstå den utan att ha läst de andra böckerna. Det var säkert därför Forum skickade den till dig. DS

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag får se hur jag gör. Blir onekligen nyfiken på de två första, eftersom jag har bekanta som varit i sektliknande sällskap eller åtminstone rört sig i utkanterna.

   Radera
 3. Då tycker jag du ska läsa alla tre. Om du mejlar adress till mariettel2000@yahoo.com så får jag Forum att skicka dem. Du har ju en jättefin blogg. Klart du ska ha recensions-ex ☺

  SvaraRadera
 4. Jag har hört så mycket bra om de här böckerna! Har varit skeptisk till att läsa dem ganska länge men börjar ana att jag måste göra det i alla fall, det är så många som säger att de är riktigt bra :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har också varit skeptisk tidigare - som jag skrev ovan - men idag har jag har surfat runt lite och insett att de två första böckerna har fått enormt positiva omdömen. Tror att det kanske tilltalar folk extra mycket att det är en svensk kvinna som berättar, det kommer nog lite närmare på det viset. Ungefär som när de hemska händelserna i Knutby inträffade - många var nog häpna över att det ens existerade samfund som den församlingen här i Sverige.

   Radera
 5. Kul att höra, Vargnatt. Kanske gillar folk dem för att mycket hände i verkligheten? Och värre saker.

  SvaraRadera
 6. Joelinda, det kan vara så. När jag föreläser är många helt ovetande om hur mycket sektproblematik det finns i Sverige.Jag kommer att prata om det på teve i höst. Men framförallt är mina böcker thrillers. Det märker du när du läser dem.

  SvaraRadera
 7. För egen del tycker jag nog det är en fördel att läsa alla tre i rätt ordning (riktiga bladvändare, så de går fort som attan att läsa!). Och JA! de är absolut värda att lägga tid på. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för svar, Åsa! Nu har jag alla tre och ska läsa dem i ordning :-)

   Radera