måndag 5 juni 2017

Looking for Captain Poldark


Bokens titel: Looking for Captain Poldark
Författare: Rowan Coleman
Förlag: Ebury Press (Penguin Random House), 2017
Antal sidor: 79 (+ ca 15 sidor utdrag ur en kommande bok)

Vet ni vem kapten Poldark är? Jag har sett ett avsnitt eller kanske två på teve någon sommar, innan jag begrep att anledningen till att jag inte fattade ett dugg av handlingen var att jag hoppat mitt in i en serie...

Kapten Ross Poldark är en ung, snygg man (med trekantig hatt och slängkappa) som kommer hem till sitt hus i Cornwall efter att ha åkt till Amerika för att strida där i det amerikanska frihetskriget (där britterna förlorade). Det här är alltså i slutet av 1700-talet. Väl hemma inser Poldark att hans fästmö har gift sig med hans kusin. Svikare! Teveserien har blivit otroligt populär. I huvudrollen syns Aidan Turner:


I den lilla novellen jag just läst, sätter sig fyra Poldark-fans i en trång Nissan Micra och kör till Cornwall för att beundra just Aidan Turner under en inspelning av några Poldark-avsnitt. Resan är lång och mödosam eftersom hela gänget är spritt språngande galna.

En schizofren och combat-intresserad tjej som gärna vill slicka på skådespelaren Turner, en ynklig och ljugande 14-åring som rymt hemifrån, en krigsveteran modell stor och konstig samt huvudpersonen Lisa som har blivit sviken av sin förre pojkvän och därefter utvecklat hundra olika fobier.

Lisa är så ömtålig och ledsen och skör så jag blir tokig på henne. Orkar inte tycka det minsta synd om henne utan känner mest just det där man aldrig, aldrig, aldrig får säga till folk som har någon osynlig (psykisk) sjukdom eller depression: ryck upp dig, skärp till dig, lägg av nu för i helskotta!!! Jag blir galen på henne.

Hon får små anfall hela tiden, grinar för allt, sover under sängen, låser in sig i bilen, inbillar sig saker om folk och tror själv att det är verklighet, är rädd för exakt allt. Jag klarar inte av henne. Eftersom hennes sällskap är precis lika udda som hon själv är så plågar jag mig igenom de 79 sidorna och bara hoppas att kapten Poldark/skådespelaren Turner ska knuffa ner dem från någon cornwallsk klippa när de väl kommer fram.

Tyvärr slutar boken lyckligt.

Omdöme: Bortkastad tid och bortkastade pengar. En tunn historia av en författare som antagligen inte ens själv gillar sina karaktärer.

Länk till boken på Adlibris: POCKET.

2 kommentarer:

  1. Gillar både tv-serien och böckerna (otaliga tegelstenar som jag plöjde förra sommaren), men den här ska jag akta mig för :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag betvivlar inte alls att böckerna och dramatiseringen är riktigt bra, med tanke på hur omåttligt populära de tydligen är. Men det här var riktigt dåligt och dessutom känns det lätt spekulativt eftersom författaren använder Captain Poldark som dragplåster i bokens titel.

      Radera