fredag 2 juni 2017

Svenskarna och deras fäder


Bokens titel: Svenskarna och deras fäder de senaste 11000 åren
Författare: Karin Bojs och Peter Sjölund
Förlag: Albert Bonniers förlag, 2016
Antal sidor: 216 + tack och referenser mm

Jag sträckläste Karin Bojs bok "Min europeiska familj" när den kom ut och hejade på den inför Augustprisutdelningen (och ja, den vann!). Här kommer en sorts uppföljare som hon skrivit tillsammans med släktforskaren Peter Sjölund och där de fokuserar på männens släktlinjer. Det är som vanligt lättläst, skrivet med stor entusiasm och ett bra flyt.

Som det står i inledningen "Människan uppstod i Afrika. Därifrån har våra anfäder rört sig över hela världen. DNA från Y-kromosomer visar hur vandringarna har gått, ända fram till nuvarande Sverige". Det är bokens tema: de vandringar som fört med sig män (och kvinnor naturligtvis!) till vårt land i olika omgångar sedan människans födelse.

Mycket av det som redovisas i boken har blivit känt sedan privatpersoner börjat testa sitt DNA. Just den biten tycker jag är extra intressant, för det innebär att privatpersoner bidragit till forskningen och att just deras DNA är viktiga pusselbitar.

Kortfattat skulle jag säga att jag tycker boken är lärorik, ger nya insikter, är lätt att ta till sig och borde läsas av många. Även skolbarn kan säkert enkelt ta till sig informationen. Layouten är luftig, bilderna många och illustrationerna informativa.

Några kapitel om samer och vandringsfolk (på den tiden de kallades zigenare och tattare) är tydligen sprängstoff i vissa kretsar men jag tycker att författarduon gör ett utomordentligt arbete med att ta avstånd från all slags rasism - och egentligen all klassificering av folkslag, folkgrupper, det som kallats människoraser. Det är tydligt att de ser alla människor som en och samma, att deras mission är att forska i hur människan befolkat jorden och vad som föranledde de många flyttarna - inte att favorisera vissa grupper och säga "det här är ert land".

De sista kapitlen handlar dels om invandringen i Sverige under 1900- och 2000-talet och dels om vår egen utvandring till Amerika. Det är de enda kapitlen jag snabbläser, eftersom de inte berör mig.

Mitt foto: Förstår om ni kanske tycker det är äckligt - man måste antagligen vara mor till den som tappat tänderna för att tycka att de är gulliga - men de fem små grynen intill boken är mitt ena barns mjölktänder.

Omdöme: För alla som tänker att nationsgränserna avgör hurdana vi är och vad vi har "rätt till" - nyttig och underhållande läsning om svenskarnas förfäder och deras ursprung.

Länk till boken på Adlibris: INBUNDEN


Vill bara ta tillfället i akt att visa vad jag gjorde igår på lunchen: besökte en arkeologisk utgrävning och fick bland annat hålla i en del av ett skallben från ett litet barn som levde och dog på järnåldern. Mäktig känsla! Om det inte hade legat tusen år tillbaka i tiden så hade jag väl varit gråtfärdig över att det var någons lilla barns skallben jag höll i min hand... Det är de många småbitarna längst bort i bild som är delar från brända människors skelett.


6 kommentarer:

 1. Jag skulle gärna läsa både denna och Karin Bojs tidigare bok, låter väldigt intressant. Och så mäktigt att få vara med om något sådant! Tankarna svindlar lätt iväg ju.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, verkligen! Århundraden, ja årtusenden, emellan oss och ändå är vi så lika de järnåldersmänniskor och vikingar som ligger begravda här.

   Radera
 2. Det är en bok som jag ska ta mig an i sommar. Verkar passa mig perfekt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon är pedagogisk ut i fingerspetsarna, Karin Bojs. Allt är lättbegripligt och tydligt åskådliggjort.

   Radera