onsdag 16 mars 2016

Å, min älskling Clementine!

Just nu ligger en hel drös böcker på mitt nattduksbord, men den jag främst läser är Sonia Purnells bok om Clementine Churchill. Fantastisk bok!


Jag har fått den som recensions-ex från Historiska Media, så risken är ju att det låter som att jag fläskar på en massa bara för att vara inställsam, men så är inte alls fallet; det här är en oerhört givande bok att läsa om man gillar genren. Dock är den lite tung med alla fakta och datum och personer (och tämligen omfångsrik) så jag varvar med de lättlästa Maria Lang-deckarna.

Om ni är sorten som gillar Johan Hakelius böcker "Ladies" och "Döda vita män" så kommer ni att gilla denna. Jag tyckte det var bra att jag hade läst dem innan, för åtskilliga av de rika och berömda människor som förekommer i Hakelius böcker möter jag sedan i Churchill-biografin.

Likaså Cecilia Hagens "De osannolika systrarna Mitford" som jag nämnt lite för många gånger redan... men som är väldigt nyttig att läsa i förväg eftersom de vackra systrarna och framför allt deras far spelar en stor roll i Clementines liv.


Winston själv har jag god lust att ge en fet smocka. Maken till självupptagen människa får man leta efter! För mig kompenserar det inte alls att han dyrkade sin hustru och var en stor djurvän; hans största intressen i livet verkar helt klart ha varit 1) sin egen höga person och 2) makt.

Under hela sitt vuxna liv gjorde hans hustru inget annat än curlade honom i alla bemärkelser. Allt från hur han skulle få sitt varma bad och sin trerättersmåltid till att ha bjudningar för viktiga politiker, skriva tal, komma med insatta och välavvägda råd, gjuta olja på vågorna då Winston klantat sig.

Ja, det är imponerande vilken politiskt kompetent, insatt, strategisk och skicklig PR-kvinna Clementine Churchill var.


Winston och Clemmie - de levde i någon sorts symbios hela sina vuxna liv.

Jag läser boken med stor behållning. Recension kommer, men jag har bara hunnit igenom halva än så länge...

4 kommentarer:

 1. Skrev recension om den boken igår, väldigt bra och intressant! Fast Winston blev man ju dödligt trött på... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en väldigt bra recension du skrivit. Nu känns det nästan meningslöst för mig att skriva... Du har fått med allt det jag ville säga. Bara för det lade jag till dig i min favoritlista för jag insåg att jag behöver kika in betydligt oftare hos dig :-D

   Radera
 2. Joelinda och Johanna, jag vill gärna läsa båda era intryck av boken. Och du har rätt Joelinda, det här är nog en bok för mig Hakelius och Mitfords har jag ju också läst, såklart!

  SvaraRadera
 3. boken om Clementine vill jag läsa.

  SvaraRadera