tisdag 29 mars 2016

Clementine Churchill


Bokens titel: Clementine Churchill
Författare: Sonia Purnell
Originalets titel: Clementine - the Life of Mrs. Winston Churchill (framgår ej i den svenska boken)
Översättare: Claes Göran Green
Förlag: Historiska Media, 2016
Antal sidor: 412 + 35 sidor noter, register, tack och bibliografi

Sonia Purnells bok om Clementine, den brittiske premiärministern Winston Churchills hustru, är ett perfekt exempel på hur man kan skriva medryckande och spännande om en verklig person. Det är nästan osannolikt vilket liv Clementine Churchill hade!

Det rivstartar med flickans födelse år 1885, och vi får snart stifta bekantskap med hennes aristokratiska mormor och morfar, hennes ovanligt vackra och häpnadsväckande promiskuösa mamma Blanche och hennes drummel till far - om han nu var hennes far, vill säga. Här kan det vara på sin plats att läsa en annan bok jag tipsat om tidigare: "De osannolika systrarna Mitford".

Och vilken barndom sedan! Jag har svårt att slita mig från det långa, första kapitlet som avhandlar barndomen. Den skulle göra sig bra i vilken tevefilm som helst. Mycket gripande.

Därefter kommer vi fram till kapitlet om den unga Clementine - det uttalas förresten som frukten, inte som i sången man fick lära sig i skolan (ow maj da-ling klementajn) - där hon går i skolan och visar sig vara oerhört duktig men har en mamma som inte vill att hon studerar, där hon debuterar på baler och inom sällskapslivet i överklassen men liksom Askungen inte har råd med fyra vackra klänningar och kritvita handskar per dag, vilket man behövde för en helgutflykt inom aristokratin.


Clementine engagerar sig för suffragetterna och kvinnosaken (det passar att se filmen "Suffragettes", den tillför onekligen en till dimension till boken) - men hennes blivande make tycker att det räcker med att så stor del av den manliga väljarkåren är idioter; man behöver inte tillåta alla kvinnliga idioter att rösta också...

Fram växer bilden av en oerhört smart, kompetent, vacker och framför allt driftig ung kvinna med kärlekstörst och en hemsk barndom i bagaget. Hon var inte alldeles enkel att ha att göra med, vilket hennes egna barn senare intygat. Under hela sitt liv fortsatte hon att vara en reserverad person, som knappt släppte någon alls inpå livet. Hon hade ytterst få nära vänner och inte ens till dem eller familjen anförtrodde hon sig.

Större delen av boken behandlar det liv som Clementine Churchill levde som premiärministerns hustru eller i jakten på att Winston skulle få sina höga positioner. Han stod sannerligen inte alltid på topp och hon deltog engagerat i hans karriär.

Maken framstår som så egocentrisk att man undrar hur det ens är möjligt. Han var erkänt svår att leva och arbeta med och satte alltid sig själv i främsta rummet. Parets barn fick växa upp i stort sett utan sina föräldrar, för Winston arbetade jämt och brydde sig bara om sig själv - och Clementines viktigaste uppgift i livet var att ta hand om sin make och hans karriär.

Oundvikligen figurerar ett stort antal politiker i boken - såväl inhemska som utländska - men författaren är mycket skicklig på att introducera dessa för läsaren så att jag både begriper vilka de var och kan hålla isär dem. En bedrift!


De många politiska och militära vändorna under krigsåren skildras också, och även om det kan vara lite snårigt på sina ställen så fyller dessa en viktig funktion för vi ser här vilket enormt inflytande Clementine hade över sin man och hans karriär:
Hon medlade när han hade gjort sig till ovän med strategiskt viktiga personer. Hon arrangerade bjudningar och privata möten för att knyta allianser. Hon läste hans tal i förväg och ändrade dem om han framstod i ofördelaktig dager. Hennes roll inom politiken var påtagligt stor och erkändes även av de framstående politiker som besökte paret.

Det här är en bibliografi där jag lärt mig massor om England under andra världskriget och om hur stor roll enskilda personers enstaka handlingar kan spela i ett krig. Jag skulle gärna skriva en dubbelt så lång redogörelse, men nöjer mig med att rekommendera boken istället. Det finns så många aspekter: Clemmies usla förhållande till barnen, hennes arbetsvilja, hennes vänskap med Eleanor Roosevelt, hennes perfektion i alla lägen, hennes arbete i London mitt under brinnande krig - men ni får läsa själva!

Omdöme: Det är en makalös beskrivning av ett människoöde som inte liknar någon annans och som öppnar ögonen för hennes insatser under andra världskriget, så här lång tid efteråt. Sonia Purnell är värd all beundran för sitt sätt att skriva så lätt och levande om Clementine.

Länk till boken på Adlibris: INBUNDEN 

Tack till Historiska Media för recensions-exet!

Andra som bloggat om boken: Johannas deckarhörna och Biografier nu

4 kommentarer:

 1. Måste kolla upp den här, låter superintressant :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är spännande att se hur många brev som finns sparade och som nu är grunden till mycket av det som sker i boken, där författaren kan påvisa vilka som sågs på en middag och vad de sa och vem som blev arg osv. Folk SKREV ju så mycket mer och sparade! Det är viktiga bitar av historien.

   Radera
 2. Svar
  1. Delvis, för man får en inblick i hur livet var i London under kriget och hur parlamentet resonerade kring Englands inblandning. Men främst är det en berättelse om ett nästan osannolikt kvinnoöde.

   Radera