torsdag 3 mars 2016

Hjälpa sig själv att leva bättre?

Nästa gång vår bokklubb träffas ska vi diskutera självhjälpsböcker. Värdinnan har gett oss väldigt fritt att själva välja läsning, så sannolikheten är stor att vi alla tagit helt olika böcker. Nu ska jag inte föregripa bokklubbsdiskussionen här, då jag har för vana att inte skriva om eller recensera de böcker vi läser där förrän träffen är över - men vad innefattar den luddiga termen "självhjälp"?

Är det någon av alla böcker om hur jag blir en bättre förälder? Jag bojkottar kategoriskt sådant efter att en gång ha börjat på en bok av Jesper Juul och sedan nästan i tårar slitit boken i stycken för att jag insåg att jag var världens värsta morsa och att mina barn antagligen är totalt och irreparabelt förstörda av mitt föräldraskap.


Illustration: Lisa Aisato, från Jesper Juuls frågespalt på norska www.dagbladet.no

Är det någon av alla böcker om kärleksrelationer? Det måste det vara. Men jag gillar inte att läsa om sex och samlevnad, för inget går liksom att applicera på just mig och min man. För övrigt läser ju inte han de där böckerna och då blir det lite snedvridet att hans fru ska anstränga sig för att rädda äktenskapet (om det behöver räddas).Självhjälpsböcker är, för mig, de där böckerna fulla med lev-varje-dag-som-om-den-vore-den-sista eller njut-av-stunden eller instruktioner hur man blir lycklig. Jag funderade på vilka böcker jag ska läsa till bokcirkeln och valde nästan en bok bara för att den verkar så sinnessjukt INTE min stil:

"En instruktionsbok till livet! I den här boken förklarar de bästsäljande författarna hur allt det du upplever förmedlas till dig av universums mäktigaste lag: attraktionslagen. 
Några av historiens största läromästare har diskuterat det, men det har aldrig tidigare förklarats i så tydliga och praktiska ordalag som i den här boken av makarna Esther och Jerry Hicks."Men herregud. Tänk att knåpa ihop en sån baksidestext?! Makarna Hicks övertrumfar alltså samtliga stora filosofer i världshistorien! Boken "Attraktionslagen" är utgiven av Ponto Pocket (som efter denna sågning garanterat aldrig kommer att skicka mig några recensions-ex) och jag fattar inte hur de ens orkar marknadsföra sånt här dravel.

Istället för att göra makarna Hicks lite rikare, valde jag att sponsra en värmlänning. Frågan är om det var så lyckat... Är inte direkt överförtjust i de böckerna heller, om jag ska vara brutalärlig. Misstänker starkt att jag föll för omslagen snarare än innehållet. Förhoppningsvis tjänade Klas Hallberg en slant på det, så har jag gjort EN god gärning åtminstone.

4 kommentarer:

 1. Åh Attraktionslagen! Jag tror nog att antingen så blir man såld på den, på konceptet, eller så inte alls. Jag själv gillar deras idéer som går ut på att alla ens tankar med känslor sänder ut signaler som du attraherar till dig. Både det du önskar och det du inte önskar, vilket gör det svårt men samtidigt blir möjligheterna enorma. Allt i vårt liv har vi själva dragit till oss.
  Det är en bok som gör i varje fall mig hoppfull :) Plus att omslaget är väldigt fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är lite utmattad efter en lång jobbvecka och orkar inte ge ett bra svar - så jag nöjer mig med att tacka för din kommentar. Alltid kul att läsa hur andra uppfattar böcker!

   Radera
 2. Alltså Attraktionslagen...det känns som jag mest skulle bli arg och få högt blodtryck om jag läste den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har varit på en kick-off där vi fick prova på den här teorin och då insåg jag att det är inget för mig.

   Radera