onsdag 23 mars 2016

Hur olika man kan tycka...


Det är rätt kul att läsa andras kortrecensioner på Adlibris, tycker jag.


"Var tvungen att läsa denna i skolan som barn och jag avskydde den. Frambringar än idag samma ångest från barndomen som mesmör och blöta vinterkängor."
sagt om Maria Gripes "Tordyveln flyger i skymningen"

-

"Boken var skit den sög as och jag tycker att vilhelm borde ha skutit sig själv efter att han hade skrivit den"
sagt om Vilhelm Mobergs "Utvandrarna"

-

"Han som skrev den här måste ha blivit grovt sårad nån gång i sitt liv..."
sagt om William Goldings "Flugornas herre"

-

"Fattar ingenting. Kvinnfolk kanske kan reda ut det här; själv fick jag ögonkramp och konvulsioner, och lyckades nätt och jämnt avbryta läsningen innan jag föll i koma. Crapola."
sagt om Jane Austens "Stolthet och fördom"

-

"Ett bedrägligt verk som på grund av sin genialt till ytan simplistiska struktur och utförande ofta tas för någonting enklare och mer infantilt och enfaldigt än vad den egentligen är. ett verk som i princip är helt och hållet perfekt komponerat och som äger en hänsynslös berättarteknik och symbolik som kan dissekeras gång på gång och man finner ändå nya djup i verket beroende på vilken verkande faktor i verket man inriktar sig på. hela berättelsen skulle kunna ses som en oändlig cirkel som bara upprepas gång på gång, likt Ouroboros, ormen som äter sin egen svans. och så skulle jag vilja påstå att jag ändå bara skrapar på ytan av detta mästerverk i min denna kommentar."

sagt om John Steinbecks "Möss och människor"
(Personligen misstänker jag att det är en lustigkurre som knåpat ihop de svåraste orden han kan och sedan sätter detta omdöme på ett gäng klassiker bara för att retas.)


Det är lite spännande hur man kan tycka så diametralt olika. Intressant, tycker jag, vad man fastnar för och inte. Det är en av de stora behållningarna med att ha en bokklubb: att man kan diskutera litteratur och få en inblick i hur andra resonerar.

4 kommentarer:

 1. Jag å andra sidan älskar Tordyveln flyger i skymningen! :)

  SvaraRadera
 2. Vilken kul spaning!
  Och Tack! för de fina bokmärkena, blev väldigt glad när jag hittade kuvertet på hallmattan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å, varsågod! Visst är det roligt när man får kuvert med handskrivna adresser, för då vet man att det inte är ännu en räkning eller reklam :-)

   Radera