onsdag 23 mars 2016

Misogyni och kvinnors kamp


Jag läser nästan alltid Elisabeth Åsbrinks texter i DN och här har jag hittat en som jag vill delge er långt i efterhand: Kvinnors kamp provocerar ständigt.
Mycket läsvärd, ta er tiden att läsa den!

Att jag letade reda på den så här nästan 1,5 år senare beror delvis på att jag har läst stora delar av den där biografin om Clementine Churchill, vars make aktivt bekämpade kvinnlig rösträtt i Storbritannien. Och delvis på grund av jag tillsammans med min bokklubb nyligen såg den fantastiska filmen "Suffragetterna" på bio.

Men allra mest för att jag läste en till synes oansenlig krönika av Lotta Olsson i DN idag och höll på att sätta morgontéet i halsen. Den handlade om Ebba och Horace - och det var väl därför jag ens fastnade för den. På slutet kan man läsa:

"Men det som på allvar stannar kvar hos mig efter alla intervjuer är en otäck liten rad i Svenska Dagbladet, där Karin Thunberg intervjuade Horace Engdahl i helgen. Han använder ordet "misogyn" och sen säger han till den kunniga och erfarna journalisten Karin Thunberg: "Vet du vad det betyder?"
Och då förstår jag plötsligt precis vad kvinnohat betyder."

Ja. Vad ska man säga? Jag blir alldeles beklämd.

-

Länk till Lotta Olssons krönika i DN kan jag inte lägga upp, då den inte finns på nätet än.
Länk till Karin Thunbergs text i SvD här: Man förblir samma idiot.

Fotnot: Misogyni = kvinnohat

1 kommentar:

  1. Läste precis bägge texterna o hajade till precis som du! Lite klurigt att det aldrig är självklart att bli behandlad med respekt och självklarhet som kvinna. Att alltid behöva erövra. Skönt att det finns positiva och stöttande människor som hjälps åt (både kvinnor och män). Tycker det är positivt när framgångsrika män stöttar och öppnar dörrar för sina döttrar och deras vänner. Allt gott till dig!

    SvaraRadera