lördag 29 december 2018

Falkens döttrar


Bokens titel: Falkens döttrar
Författare: Elvira Birgitta Holm
Förlag: Historiska Media, 2017
Antal sidor: 370

Boken börjar spännande med att Jackie Chans rollkaraktär flyr från kejsarens krigare, svingar sig upp i en bambu och kastar sig därifrån till närmaste lilla pagodhus, gör tre snygga kullerbyttor över tegeltaket och landar på innergården i spagat. 

Nej, så var det kanske inte. Men Elvira Birgitta Holm har nog kollat på för många actionrullar från Kina: huvudpersonen Ylva klättrar vigt upp i ett stort vårdträd mitt på gården, lyckas få den stora linden att böja sig (!) och snärta iväg henne så hon flyger tvärs över hela tunet och kan fly från sin make.

Tvillingarna Ingrid och Ylva är döttrar till Sissela, den uppdiktade historiska person som jag tyckt minst om av alla i den långa serien "Släkten" där kvinnor visar vägen genom den svenska historien från järnåldern och framåt. 

Ingrid är rar, medan Ylva snabbt blir en person jag inte tycker om alls. Flickorna är födda i slutet av 1200-talet och hinner leva en bra bit in på 1300-talet. Det är en intressant tidsperiod och småkungarnas maktstrider är horribla; vi får vara med om såväl Håtunaleken som Nyköpings gästabud. Folk bildar pakter, anger vänner, förråder släktingar och stöttar den av kungarna eller prinsarna som man tror sig få ut mest av för egen del.

Ylva är inte lätt att tycka om. Hon är ömsom Fru Ylva i vackra klänningar, ömsom junker Y i manliga ridkläder. Hon är gift och ligger med både sin egen man och andras - men hennes stora kärlek är en kvinna (som hon också lever med och har ett sexuellt förhållande med). Hon vill inte ha barn men föder några ändå och knuffar över ansvaret för dem på älskarinnan och systern. Senare sörjer hon de då inte vill kalla henne mor. 

Hon lämnar familjen på vischan och gör karriär hos kungen i Stockholm vilket hon inte trivs med, men avskyr samtidigt att vara hemma bland kvinnor och barn på gården. På ett sätt kan man ju tycka att hon både äter kakan och har den kvar: hon kan vara både man och kvinna i en tid då könsrollerna var stenhårda. 

Jag har följt serien slaviskt och vill veta hur det går för bärnstensringen som skickats i generationer mellan starka, svenska kvinnor. Det här var väl ingen höjdare, en av de sämre i serien faktiskt. Den iskalla Ylva, hennes honungsdoftande älskarinna Disa samt präktiga tvillingsystern Ingrid är platta figurer som jag inte känner särskilt mycket alls för.

Dessutom retar jag mig på att ännu en gång tvingas följa med på en pilgrimsfärd (snälla Släkten-författarna, sluta ta oss med på dessa evinnerligt trista klostervistelser och pilgrimsvandringar!). Nej, raskt vidare till nästa del i serien.

Länk till boken på Adlibris: POCKET.
Länk till boken på Bokus: POCKET.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar