måndag 31 december 2018

Skuggornas tid


Bokens titel: Skuggornas tid
Författare: Agneta Arnesson Westerdahl
Förlag: Historiska Media, 2018
Antal sidor: 363

Den nionde boken i "Släkten"-serien hör till mina favoriter. Författaren känner jag inte alls till men hon har gjort ett lysande jobb med att gestalta den unga Elin som förlorar hela sin familj i pesten i mitten av 1300-talet men som själv överlever.

För en gångs skull slipper vi beskrivningarna av personers utseenden och får mest i förbigående veta att en av dem är rödhårig och att Elin och hennes myndling Unni är vackra då de klätt upp sig för kungen - i övrigt handlar det uteslutande om hur de är som personer, deras tankar, känslor och  handlingar.

Det är en fin och lite vemodig berättelse om hur pestens härjningar slår sönder gårdar, byar, städer och hela riken. Hur vänskap prövas och hur man måste bygga upp ett nytt liv då alla runt omkring en är döda och försvunna. Mycket handlar också om hur kungarnas maktlystnad förstör livet för folket.

Det är också en bok där kvinnorna inte hela tiden blir erövrade, köpta, våldtagna och tvingade utan faktiskt har lust och egen vilja.

Såklart hamnar någon i kloster (det gör ju minst en person per bok i den här serien!) men denna gången tycker jag verkligen om det. Klosterlivet handlade inte bara om böner till Gud utan om så mycket annat.

Elins liv med sin nya man Arvid, först på en gård i Västergötland och sedan i ett packhus i Visby på Gotland, är väldigt fint och levande beskrivet. Maten, naturen, vardagssysslorna och högtiderna - allt är mycket trovärdigt. Då Visbys borgare ingår förbund med kung Valdemar och låter den gutiska bondebefolkningen massakreras i tusental utanför ringmuren kan man nästan känna paniken.

Helt klart en av de bästa böckerna i serien, så här långt!

Länk till boken på Adlibris: POCKET.
Länk till boken på Bokus: POCKET.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar