söndag 30 december 2018

Serien "Släkten" firar tio år och tio böcker


Bild från Historiska Medias Facebooksida.


I oktober i år firade förlaget att bokserien "Släkten" hunnit fylla tio år. Under den tiden har tio böcker kommit ut. Samtliga författare är kvinnor, samtliga huvudpersoner likaså.

Ambitionen är god: att berätta Sveriges historia sedd ur kvinnornas perspektiv.
"Serien berättar om en fiktiv släkts historia från vikingatid till våra dagar, där kvinnliga huvudpersoner står i händelsernas centrum. Det är en författarstafett och de medverkande författarna är alla kvinnor" skriver Historiska Media.

En del av personerna i romanerna är verkliga, de flesta är uppdiktade - men i alla böckerna får vi läsa om människor som verkligen har funnits och händelser som faktiskt har ägt rum. 

Seriens "röda tråd" är den silverring med en infattad bärnsten som ärvs från kvinna till kvinna i generationer (dock inte alltid från mor till dotter). På några ställen i historien är kopplingen ologisk eller sjabblas bort. Jag hade önskat en mycket tydligare redogörelse för vem som äger ringen och vem hon fått den av, för att sedan avsluta med vem hon ger den vidare till.


Från Skokloster slott i somras, där en av "riddarna" var en kvinna.


I slutet av varje bok finns en svårläst släkttavla (tyvärr så glöms en del personer bort i den - nu senast var det Elins och Ivans barn som dog i pesten). Jag tycker ändå att det är väldigt bra med den där släkttavlan för att kolla upp personer jag hunnit glömma mellan läsningarna.

Vissa händelser återkommer konstant genom serien: att bli våldtagen, att bli skickad i kloster samt att galoppera fram på en häst genom en tät skog när man är förföljd av ondskefulla män. 


Från Gamla Uppsala museum i somras, då jag besökte Uppsala högar.


Jag samlar ju på pocketutgåvorna av serien "Släkten" vilket mest beror på att de är billigare men även för att omslagen till de inbundna böckerna är så fula. (Tänk hårschamporeklam med fotomodeller i historiskt inkorrekta kläder från ett medeltidsfantasy-lajv och lägg sedan till en titel i ett typsnitt som får en att minnas 80-talets tantsnuskromaner...).

Jag skrev för några år sedan att det skulle vara fantastiskt roligt om Historiska Media slängde en förskottsbetalning på mig och dundrade "Nu är det din tur att skriva! Vilken tidsepok vill du ha?" - men nu har vi redan hunnit fram till 1400-talet så jag misstänker att de har etablerade författare utportionerade till alla de återstående böckerna. Jaja. 

Ser fram emot att läsa "Midsommarbrud" (som utkommer i pocket nu i sommar) och undrar vem som fått äran att skriva den elfte boken...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar