tisdag 4 december 2018

Veckans topplista: Julböcker

Johannas deckarhörna har en ambitiös bloggutmaning: att varje vecka skriva en topplista på ett aktuellt tema (som hon bestämmer). Jag kan sällan klämma ur mig tio boktitlar sådär, så jag är oftast inte med. Men nu gör jag ett försök!

Böcker om julen? Ja, då måste jag ju först och främst säga "Julfritt" av John Grisham! En kort, lättläst, underhållande och tänkvärd liten roman om vad som händer om en familj strejkar från julen och vägrar delta i pyntandet och förberedelserna...


Sedan minns jag att den osannolika monster-mördar-hämnar-action-boken "De vackra döda" av Belinda Bauer utspelar sig i en engelsk juletid och där både julskyltning och enorma julgranar spelar en roll i handlingen.


Planeringsboken "Julens vänner" av Maria Stenberg var en av de första böcker jag fick som recensions-ex. Ska jag vara riktigt ärlig, så tror jag att det är den sortens bok som den julälskande författaren mest skriver för sitt eget höga nöje och inte med någon direkt tanke på att den ska sälja - det här är statistik (som säkert hunnit bli gammal), reflektioner (helt personliga) och traditioner (som vi alla ändå känner till). Men en mycket trevlig bok!


För mig är julböcker snarast barnböcker, främst alla Astrid Lindgren-sagoböcker som handlar om julen.

4 kommentarer:

 1. jag gillar läsa om julens traditioner, seder och bruk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men den sistnämnda boken är nog mer av planering och smått-och-gott än en bok om traditioner och hur de uppstått.

   Radera
 2. Julfritt hade vi som högläsning i skolan, vill minnas att den var bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag gillar den! Inte sockersöt, inte fullt allvarlig heller.

   Radera