fredag 14 december 2018

Obefintlig julstämning


Julstämning är uppenbarligen något som inte infinner sig för att man kommer till ett visst datum (säg 1 december eller ens den 14 december, som idag) eller en viss helg (säg första advent).

Det verkar som att julstämning inte heller kommer bara för att livsmedelsbutikerna dignar av syntetiska skumgodistomtar, gamla hasselnötter som ändå ingen orkar knäcka, tio sorters must varav hälften är lagrad på ekfat (!) eller sinnessjukt många dödade grisar.


Inte ens adventsljusstaken i fönstret får mig att räkna ner till julafton, även om jag tycker det är himla mysigt med dess varma sken i den mörka kvällen.

Jag inser att jag är rätt beroende av dofter. Det krävs utslagna hyacinter, skalade clementiner, saffransdoftande lussekatter och sliskig rödvinsglögg för att julkänslan ska infinna sig!


Men allra mest behövs tid. Lugn och ro. Tid att sitta ner och känna in julen; då först kommer julstämningen.

Som det är nu, har jag mest sjungit julsånger till radion i bilen på väg från ett affärsmöte till ett annat samt maniskt knaprat pepparkakor (utan palmolja, nota bene!) trots att det inte rimligen kan vara nyttigt.

Nu längtar jag efter helgen, då jag ska ha stor avslutning med alla mina Friluftsfrämjarungar - vi lär bli närmare femtio pers som grillar över lägerelden, kokar "barnglögg" och leker i skogen! - och några timmar därefter är jag bjuden till en kär vän på traditionellt glöggmys. Då äntligen borde känslan infinna sig, av att nu är julen nära.


Tills dess: jag förbereder mitt inlägg i julkalenderbokbloggstafetten (jisses, vilket ord!) som Sofie arrangerar. Och jag åker nog och köper mig en vacker gran imorgon, tillsammans med ungefär resten av Stockholms befolkning...

10 kommentarer:

 1. Jag håller mig till plastgran. Trots att jag bor i ett skogslän ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nämen? Mina farföräldrar som är från Karlstad har alltid haft en en (kunde du läsa det där? En jul-EN, alltså) så jag trodde det var värmländskt.

   Radera
 2. lagrad julmust är jättegott, inte så sött ❤️

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, så det ÄR skillnad?! Jag trodde det var ett försäljningsknep.

   Radera
  2. Håller med Hannele - det är klart godare! Finns fler ”smaker” än ekfat så smaka dig fram till en favorit.

   Radera
  3. Där ser man! Jag som tänkte att det bara var strunt: dyra små glasflaskor istället för vanlig stor PET-flaska. Får väl testa då, när ni säger sådär! :-)

   Radera
 3. Hoppas julstämningen äntligen hittar fram till dig! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Idag har jag i alla fall köpt en julgran, alltid något. Imorgon blir det glögg över lägerelden. Det ser jag fram emot!

   Radera
 4. Någon julstämning hamnar jag aldrig ut, oavsett datum, julpynt eller icke, med eller utan snö. Jag är nog inte så förtjust i julen över huvud taget faktiskt :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å, jag tycker tvärtom att julen är närmast nödvändig för att orka den långa, mörka vintern - men det krävs som sagt inte så mycket för min del: doften av hyacinter och clementiner, några tända ljus och lite varm glögg.

   Radera