torsdag 27 december 2018

Länka till försäljningsställen?


Apropå inlägget om Adlibris - och om man ska förbli dem trogen, trots förseningar och trots att de plötsligt är ett komplett varuhus med kastruller, hårtorkar, silverhalsband, fuktkräm och Barbiedockor - så börjar jag undra om det är någon vits med att länka till dem.

Jag såg det enbart som en service när jag startade. Tänkte att om folk vill hitta boken jag just skrivit om, så ska det vara lätt.

Eftersom jag aldrig sett att trafik leds till bloggen från Adlibris så misstänker jag att det är enkelriktat: kanske mina läsare klickar sig vidare till Adlibris, men bokhandelns besökare klickar sig uppenbarligen inte in hit. (Märkligt. Själv tycker jag att det är jättekul att läsa andras åsikter om en bok innan jag köper den.)

Nu har jag lagt in länkar till Bokus för november och december, men frågan är om det fyller någon som helst funktion att ha kvar de där länkarna i inläggen alls.

Hur har ni resonerat? Hur gör ni?

9 kommentarer:

 1. Jag resonerar så att de som köper böcker på nätet vet ungefär vilka ställen det finns. I praktiken är det ju två för nya böcker och ett för begagnade, även om det finns mindre aktörer i båda kategorierna. Och till de ställena tror jag att folk hittar utan att jag länkar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, DET tror jag också! Jag måste uttryckt mig otydligt. Jag menade att det är lätt att klicka på länken för att hamna på RÄTT bok; annars måste man gå in på valfri hemsida och komma ihåg författarens namn och bokens titel. (Ibland minns jag inte själv riktigt vad jag fastnat för på andras bloggar och då måste jag ju gå tillbaka dit och leta reda på inlägget för att hitta rätt namn och titel.)

   Radera
  2. Ja, det kan förstås underlätta. Men jag känner nog att storföretaget tjänar mer än jag på det.

   Radera
 2. Jag tror att det kan ha betydelse om du t.ex. vill sökmotoroptimera din blogg, för ju fler sidor som innehåller en länk tillbaka till din blogg, ju högre kommer du i google-rankningen. Det är därför våra bloggar ständigt attackeras av spamrobotar som vill plantera länkar i kommentarsfältet. Jag tror inte att det är så jättemånga som klickar in på bloggkommentarer om en bok från adlibris och bokus, men kanske någon iaf? Jag har någon gång klickat på bloggrecensioner när jag kikat efter en bok, men oftast har jag redan bestämt mig vilken bok jag är ute efter när jag väl surfar in på e-bokhandeln, då läser jag inte på extra om den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu när du säger det så minns jag det där med länkningarna och SEO. Jag har sett det som en service, men det är ju för att JAG gärna vill ha något sånt när jag själv går in på bloggar. Gillar jag någons recension så kanske jag genast vill lägga boken i min virtuella önskelista.
   Att folk inte klickar på mina blogginlägg inifrån nätbokhandlarna är ju trist men tydligen är de flesta som du: de har redan bestämt sig. Själv har jag ändrat mig många gånger efter att ha läst inlägg om något jag initialt trott skulle passa mig. Hmm. Får se hur jag gör framöver.

   Radera
 3. Intressant fråga. Jag brukar länka till Bokus och Adlibris för att hamna bland andra bloggare som recenserat samma bok. Jag använder den sökhjälpen relativt ofta för att få en uppfattning om en viss bok är i min smak, och har tänkt att den är till hjälp även för andra. Men nu när jag kollade i statistiken ser jag inte att det kommer några läsare till bloggen från varken Bokus eller Adlibris. Märkligt ändå. Varifrån kommer de då, undrar jag? Google?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gör också så: när jag är inne på en websida där det finns andra bloggares recensioner så kollar jag dem och då är det klart att min egen gärna också får finnas där. För MIG har det varit till hjälp att läsa vad andra tycker INNAN jag beställer hem en bok.
   Men inte heller jag får några klick från nätbokhandeln. Däremot är Google den som genererar absolut flest besök på Boktanken.

   Radera
 4. Jag brukar länka till Bokus, och tanken med det är väl egentligen ingen annan än att den som ev är intresserad av boken ska kunna klicka sig dit direkt och smidigt. Har inte funderat alls kring om det genererar trafik eller påverkar sökoptimering. Det är mer bara en service alltså.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var exakt så jag började (sedan har jag NOTERAT att det inte kommer trafik FRÅN Adlibris, bara att jag ger TILL dem) för jag uppskattar själv att kunna klicka mig vidare och hamna på rätt bok utan att behöva komma ihåg författarens namn och bokens titel alla gånger.
   Jag har inte bestämt mig än, men tror jag fortsätter som tidigare för precis som du så ser jag detta som en service till mina läsare. Att sedan inte Adlibris besökare bryr sig om att besöka bloggen, det kan jag inte göra mycket åt.

   Radera