fredag 28 december 2018

Lättare att mista friheten än jag vill tänka på


Det är skrämmande hur lätt vi tycks ta på detta med demokrati. Medbestämmande, folkets röst, allas lika värde. Rätten att få tycka och tänka som man vill - och säga det öppet. Rätten att få välja landets styre och att få möjligheten att forma sitt eget liv.

Som om det är självklarheter som inte kan utplånas. Som om det är en naturlag. Ändå vet vi att generationer innan oss har fått kämpa för att vi ska få de fri- och rättigheter som vi nu har. I många, många länder runtom i världen har de ännu inte nått dit.

Det här är en bok jag vill läsa i vår: "Vägen till ofrihet" av Timothy Snyder. Den handlar om just hur den liberala demokratin är hotad, om Putins maktlystnad och Trumps osannolika seger, om hur européerna tenderar att välja nationalister och hur britterna röstar för ett utträde ur EU.

Jag blir tokig när jag tänker på allt prat om "fake news" och hur man smutskastar seriösa tidningar och tevestationer - det är så ohyggligt viktigt att ha granskande journalister som synar makthavare och samhällstoppar.

Länk till boken i Bonniers vårkatalog (synd att den som skrev texten inte kan avhålla sig från Versaler på Felaktiga Ställen...)

Måste bara kolla upp vem den där Timothy Snyder är egentligen, känner inte till honom sedan förut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar