lördag 21 januari 2012

Självbiografi


Bokens titel: Självbiografi
Författare: Charles Darwin
Originalets titel: Autobiography
Översättare: Gösta Åberg
Förlag: Natur och Kultur, 2009

Jag gillar inte självbiografier. Åtminstone trodde jag att jag inte gillade självbiografier, tills en vän bestämde att vi alla i bokklubben/tjejträffen skulle läsa varsin valfri självbiografi. Jag valde mellan många olika och det slutade med att jag köpte flera - och tyckte om dem allihop. Darwins var dock jag tyckte allra bäst om och den var dessutom så bra så jag tyckte den utklassade en hel del skönlitterärt som jag läste samtidigt.

Det här är berättelsen om en av världens mest inflytelserika vetenskapsmän, engelsmannen Charles Darwin som föddes 1809 in i ett samhälle som törstade efter vetenskapliga upptäckter, framåtanda, tekniska landvinningar och kopiös nyfikenhet på omvärlden. Charles växte upp som son till en präst, mamman dog tidigt och pappan gjorde allt för att ge sina barn en bra och akademisk start i livet.

Charles Darwin beskriver humoristiskt hur han hade samlarmani, hur han valde bort präststudierna för naturvetenskapen, hur han reser jorden runt för att samla arter, hur han träffar sin älskade Emma och hur de får åtta barn tillsammans (varav flera dör) och hur spännande hans eget liv utvecklade sig då han lanserar sin teori om arternas uppkomst.

Betyg: Högsta betyg för en lättläst, intressant, underhållande och fascinerande levnadsbeskrivning! Högsta betyg också till Nils Uddenbergs förord, som jag hade stor behållning av. Förord är väl alltid tråkiga? Men Uddenbergs är det verkligen inte, tvärtom.

Rekommenderas: till alla som har intresse av att se hur den moderna världen utvecklades, för här ser man tydligare vilka sammanhang Darwin vistades i och vilka andra upptäckter som gjordes under hans levnad, vilka betydelsefulla vetenskapsmän han umgicks med och hur mycket som hände under 1800-talet.

Snackis: En bra snackis och underhållande historielektion.

Länk till boken på AdLibris: HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar