lördag 9 juni 2012

Sju jävligt långa dagarBokens titel: Sju jävligt långa dagar
Författare: Jonathan Tropper
Originalets titel: This is where I leave you
Översättare: Erik MacQueen
Förlag: Gilla Böcker, 2012
Antal sidor: 351

Snyggt, snyggt, snyggt! En snygg översättning till svenska, där man för en gångs skull inte hakar upp sig på de konstiga formuleringarna och önskar att man hade läst boken på engelska istället. Bra jobbat av översättaren! Snygg formgivning av omslaget, med läckert foto - där det utspillda vinet är partiellt lackat - och en rubrik som ritad med krita.

Snyggt skrivet också - inte minst! - för det här är en bok som man gladeligen sträckläser. Jonathan Tropper kan verkligen konsten att beskriva udda människor och dråpliga situationer på ett sätt som inte känns tillgjort utan helt naturligt och liksom "av bara farten".

"Sju jävligt långa dagar" är en bok om en dysfunktionell judisk familj som sitter shiva efter att fadern har dött. Under en lång och tålamodsprövande vecka ska de inte göra annat än umgås med varann, och det säger väl sig självt att massor av gamla oförrätter dyker upp, sanningar ska sägas, folk ska gråta och skratta om vartannat - och man ser sidor hos varann som man aldrig sett förut.

Huvudpersonen är Judd som i bokens inledning blir dramatiskt bedragen av sin fru. Berättelsen handlar i mycket om hur han ska hantera sveket, otroheten, skilsmässan och en mängd andra komplikationer som jag inte borde avslöja här.

Bland det bästa i boken är skildringarna av syskonrelationerna - Judd har två bröder och en syster - samt tankarna på livets förgänglighet, framtiden och döden. Vissa saker är lite väl förutsägbara, som åtminstone två hemliga förhållanden som jag listade ut så fort jag ens hörde talas om personerna, men på det hela taget är det en bok som väcker en del tankar och framför allt underhåller.

Var beredd på att ordet "sex" förekommer på varenda sida boken igenom. Jag överdriver inte! Det står, helt sant, något om sex på exakt varenda sida. Överhuvudtaget är Judd väldigt fixerad vid sex, tycker jag, och det tog inte lång stund innan jag tröttnade på att läsa om alla lena ben och putiga läppar och svettiga lakan och ohämmade stönanden.

Betyg: Mycket högt betyg till en bok om livet, döden, syskonrelationer och äktenskap. En kärleksbok, fylld med sex.

Rekommenderas: Till alla som vill läsa en rolig och välskriven bok om kärlek och känslor. Och det är inte en "tjejbok".

Snackis: Det känns som att man ganska snart skulle ha diskuterat färdigt, om man nu valde "Sju jävligt långa dagar" som diskussionsbok.

Länk till boken på AdLibris: HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar