måndag 18 mars 2013

Trogen hustru sökesBokens titel: Trogen hustru sökes
Författare: Robert Goolrick
Originalets titel: A reliable wife
Översättare: Claes Göran Green
Förlag: Historiska Media, 2011
Antal sidor: 295 + extramaterial

Jag har aldrig läst en Harlekin-bok men jag föreställer mig att de är lite som den här romanen. Antingen är det en stilig läkare som blir förförd av en vacker sjuksköterska - eller så är det en historisk roman med en ädling i kråsskjorta som förför en vacker (och oskuldsfull!) ung kvinna i krinolin. Något sånt.

Det här är en roman som handlar om ett relationsdrama i Wisconsin, USA, år 1907-1908. En ädling finns på plats och en ofattbart vacker (men icke så oskuldsfull) kvinna i frasande långklänning. Och sedan förförs det, hit och dit, hela boken igenom.

Jag överdriver inte om jag säger att halva boken handlar om sex. Det är inte sexigt (i mitt tycke, i alla fall) och inte det minsta erotiskt eller sensuellt. Det liggs lite överallt och det är alltid hetsigt, svettigt, uppslukande och febrilt - men aldrig en sekund innehåller det känsla och kärlek. Att 12-åriga flickor som prostituerar sig inte mår dåligt av det utan bara tycker att det "ger dem en känsla av makt över männen" får mig närmast illamående. Att männen bara ser kvinnliga kön och lena lår och guppande bröst när glor på påklädda kvinnor, ja, vad ska man säga om sånt?

Nu ska jag inte avslöja intrigen för er, för då sabbar jag det enda lilla nöjet man kan ha. Själv räknade jag ut alla "överraskningar" så långt i förväg så inga överraskningar återstod. Sånt KAN vara tillfredsställande - i en deckare, till exempel - men i det här fallet är det mest irriterande för jag skulle också vilja tänka "men oj, DET hade jag aldrig kunnat gissa!".

I vilket fall som helst: bokens första huvudperson har en mardrömslik uppväxt (död, elände, all världens otack) och svaret på misären blir: sex.

Den andra huvudperson som kommer in i handlingen har en fasansfull uppväxt (ondska, svek, otrohet, droger och kärlekslösa föräldrar) och svaret på den abnorma avsaknaden av faderlig och moderlig omvårdnad blir: sex. Kopiöst med sex.

Och sedan kommer en tredje huvudperson in, en som har kopplingar till de andra två på ett intrikat sätt, och den personen har en hemsk uppväxt (mord, våld, misshandel och förskjutning) och botar det genom att mumsa ostron och champagne samt ha sex.

Sida upp och sida ner förekommer de mest absurda utsvävningar i stil med "Han satt i droskan och såg alla stadens arbetare runt sig: skulle slaktaren ligga med sin fru ikväll, hade kusken haft sex med pigan nyss, stönades det vilt i stugorna runt om?". Nu hittade jag bara på den här meningen, men den känns mycket tänkbar. Två av de tre resonerar hela tiden kring ANDRAS eventuella sexliv. (Båda dessa personer beskriver även samlaget med samma ordval, nämligen att det är som att "simma i varmt vatten", vilket gör att jag tänker att författaren tycker att det är på det viset. Är det inte lite osannolikt att två personer oberoende av varandra annars skulle valt den metaforen?)

Alla tre huvudpersonerna har ett inre liv som tycks kretsa kring att konsumera så mycket sex de hinner innan de dör. Några små bifigurer dyker också upp - och gissa EN gång vad som rör sig i deras huvuden? En italiensk grevinna: ligger med alla tjänarna och halva stan. En vidrig lillasyster: säljer gladeligen sex hela sitt liv. Jag tror att hushållerskan mrs Larsen är den enda i hela boken som inte tänker köttsliga tankar dygnet runt.

Suck.

Ja, om vi inte ska uppehålla oss vid alla dessa urtråkiga fantasier om sex så är det flämtande ljuslågor, droppande stearin, utkylda salonger, sprakande brasor, frustande hästar, frasande siden, stärkta lakan, gnistrande rubiner - och en god portion våld, mord och brutal hämnd.

Det är så banalt så jag finner inte ord. Tack och lov köpte jag boken på bokrean...

Vad ni gör, tro inte på baksidestexterna om "spänning" för det här är inte spännande. Det här är platt som en pannkaka! Huvudpersonerna är stereotyper av sällan skådat slag och man lär inte känna dem alls. Deras enda drift är att tjäna kopiösa mängder pengar, våldföra sig på andra, hämnas, ha samlag med allt som går att penetrera, försvinna in i opiumdimmor och däremellan smida planer och intrigera.

Ett extra stort minus för det bisarrt dåliga extramaterialet som består av ett stort antal imbecilla frågor om boken. Som om någon enda bokklubb skulle fastna för dessa frågor! Jag har hjälpt min tonårsson ett antal gånger att resonera kring frågeställningar om Selma Lagerlöf och Moa Martinsson, med analyser och intressanta tankegångar - men frågorna om "Trogen hustru sökes" är på nivån "Tror du att det isigt kalla vinterlandskapet i Wisconsin återspeglar karaktärernas känslor - och isåfall på vilket sätt?".

Omslaget: Prasslande långklänning och gammaldags tåg - jo, det passar utmärkt!

Mitt foto: En vacker flaska med arsenik är viktig i bokens handling.

Betyg: Lägg inga pengar på den här boken.

Rekommenderas: till dem som tycker att det är givande med platta karaktärer som ligger med varann eller försöker hämnas på varann hela tiden.

Snackis: Haha, vilket skämt! Det här är inte en bokcirkelbok, hur gärna förlaget än vill få det till det genom att ställa ett gäng fåniga frågor i slutet.

Länk till boken på AdLibris: INBUNDEN eller POCKET.

3 kommentarer:

  1. Haha vilken rolig recension. Och bra, jag kommer aldrig läsa den här boken, jag lovar. :-)

    SvaraRadera
  2. Jag har precis läst den här boken och instämmer i helt och fullt i din recension Joelinda. Inte sedan Erica Jong-eran har jag läst någon bok som är så genomsyrad av bara sex. Att den här boken skulle vara internationellt känd är för mig en gåta. Författaren framställer kvinnor och män som kastar sig över allt som rör sig ungefär. Nej läs något annat!
    Helena

    SvaraRadera