lördag 10 april 2021

Ålevangeliet


AUGUSTPRISET 2019


Ålevangeliet
PatrikSvensson
Albert Bonniers förlag, 2019
280 sidor

Måste man vara fältbiologsnördig för att uppskatta en hel bok om ålar? Jag menar, kan det på riktigt vara intressant att läsa om en sorts vattenorm som ingen sett utom i delikatessdisken?!

Nej, man måste inte vara extremt kunnig på natur och miljö, fascinerad av fiskar, gilla biologi, ha ett akvarium eller något sånt. Jag är ingendera av ovanstående och jag tyckte det här var en helt otroligt bra bok! 

Ålar är som magiska urtidsdjur, som gäckar vetenskapsmän. Vilka fantastiska djur ålarna verkar vara - inte bara att de förflyttar sig tvärs över jordklotet och genomgår flera metamorfoser, de lever också väldigt länge och tycks klara sig på ett minimum av näring. Deras fortplantning är ett mysterium och deras kroppar liknar inga andras. Än idag är de inte helt kartlagda.

"Ålevangeliet" handlar till stor del om de dedicerade vetenskapsmän (och -kvinnor) som har vigt sina liv åt att undersöka de märkliga fiskarna, som har förbryllat människan sedan antikens dagar. Faktatexterna varvas med små berättelser om författaren och hans far, som ger sig ut för att fånga ål under sena sommarnätter. Läs!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar