onsdag 2 juni 2021

Sju skäl till att satsa på Instagram


Varför hoppar även inbitna bloggare över till Instagram? 

Boktanken firar tioårsjubileum framåt advent. Frågan är bara hur länge till bloggen kommer att finnas kvar? Förra veckan frågade Mia om vanliga bloggar håller på att dö ut. Nu ska man givetvis svara "Nej, absolut inte! Vem vill läsa kortkorta, ytliga recensioner på Instagram när man kan läsa uttömmande dito på en blogg? Klart att bloggarna kommer att överleva!" 

Jag har själv svarat exakt just det, varenda gång den där frågan har ställts. Men nu är jag inte så säker längre. 

Tant Augustas tekopp skrev ett otroligt bra svar, som jag gärna vill citera:

"Jag tror att plattformarna bidrar till en bloggdöd på sikt. Den absolut största fördelen med Instagram är ju tillgängligheten. Lätt att få upp saker i sitt flöde, lätt att bara "gilla" och på så sätt synliggöra att man varit inne och läst/sett ett inlägg och framför allt lätt att kommentera. 

Bloggplattformarna gör det bara svårare och svårare att interagera över plattformsgränserna, framför allt via en telefon. Så pass svårt att det börjar bli löjligt. De måste släppa idén om att alla som är intresserade av bloggar sitter framför en dator." 

Jag har satsat mycket på sociala medier i mitt jobb. Jag håller föreläsningar och kurser om sociala medier (dit förvisso även bloggar räknas in) och har en helt annan kunskap nu mot vad jag hade för några år sedan. Tyvärr måste jag säga att bloggaren bakom Tant Augustas tekopp har plågsamt rätt i det hon skriver - i förlängningen riskerar bloggarna att dö ut.

Det är färre som läser här inne, jag får färre kommentarer under inläggen, förlagen skickar sällan några recensions-ex (eftersom jag satsar mer på bloggen än på Instagram-kontot, förmodar jag). Många andra bokbloggare har fallit ifrån eller blivit alltmer inaktiva. 



Varför skulle man vilja använda sig av Instagram istället för en blogg? Hur kan förlag och författare vilja marknadsföra sig där, när deras böcker får recensioner som är fem meningar långa?!

Tja, det finns enorma fördelar med Instagram. 

1. För det första kan du visa att du har gillat inlägget genom en enkel knapptryckning på hjärtsymbolen. Om ni som läser härinne gillar den här texten så finns ingen som helst motsvarighet. Att LÄTT och SNABBT kunna skicka en sån signal (som Facebooks gilla-tumme eller Instagrams gilla-hjärta) är en fantastisk funktion som borde implementerats i bloggarna redan för åratal sedan.

2. För det andra kan du extremt enkelt svara direkt i inlägget, utan att tvingas skriva in ditt bloggnamn, din URL-adress och din e-post (dessa tre saker måste man fylla i exakt varenda gång på WordPress-bloggar) och utan att verifiera att du inte är en robot (genom att uttyda konstiga siffror och bokstäver) och utan att vänta på att få din kommentar granskad. 

3. För det tredje kan du interagera med bloggaren och dess andra läsare i realtid - konversera med både den som skrivit inlägget och alla andra som läser kommentarsfältet sekundsnabbt. På bloggar tar allt tid. Alltså är det få som lämnar kommentarer nuförtiden och jag skulle tro att ännu färre uppsöker bloggen ett dygn senare för att se om de fått svar på sitt svar...

4. För det fjärde får du automatiskt upp alla favorit-"bookstagrammers" i ditt flöde utan att själv röra ett finger. Jag har en lång lista på fina bokbloggar jag följer, men jag måste gå till den listan och klicka på länkarna för att komma in på bloggen och se inlägget. På Instagram scrollar du igenom ditt flöde och får upp alla de bloggare du följer, utan minsta ansträngning.

5. För det femte är det oändligt mycket enklare att tagga andra, dela andras inlägg, och få kontakt inom plattformen än vad det är när WordPress, Blogspot, Blogg.se, Blogger, tja, alla de här bloggverktygen som vägrar samarbeta och gör att man blir galen på att det inte finns någon kompatibilitet alls. Inne i Instagram-appen kan du ju tagga vilka personer som helst i ditt inlägg (även författare som du inte känner personligen eller bloggare du aldrig mött) och på så vis påkalla deras uppmärksamhet.

6. För det sjätte så ser du direkt en bild på boken och kan stanna upp eller gå vidare, du behöver inte gå in på en blogg för att sedan inse att inläggets rubrik var missvisande och inte alls handlade om det du trodde...

7. För det sjunde - och kanske viktigaste - så är bloggarna värdelösa att läsa på mobilen! Majoriteten av all tid som spenderas på internet är via mobiltelefoner, inte via datorer. För några år sedan såg det inte ut så, men utvecklingen med smartphones har varit rekordsnabb och ändrat allt på väldigt kort tid. 
Det innebär att man inte kan ha en blogg som min och tro att någon vettig själv orkar läsa den på mobilen! Jag har själv provat och tycker inte den är läsvänlig på en liten telefon - men riktigt snygg på datorn. Bloggarna behöver anpassas till mobilen, istället för att leva kvar i tron att folk sitter vid en stationär dator. 

Slutligen verkar det ju som att förlagen premierar "bookstagrammers" när det gäller att skicka recensions-ex och författarna går gladeligen in på kontona för att säga tack för recensionen (händer ju knappt här i bloggarna, tycker jag...).


Jag känner mig väldigt kluven till att hålla på så här längre. Skriva långa texter i bloggen. Skriva korta texter på Instagram. Be folk på Insta gå in på bloggen för att läsa recensionen (det gör de antagligen inte, att döma av statistiken). Hålla koll på alla svar och kommentarer på två olika ställen. 

Tack för att ni orkade läsa! Och jag förstår om ni inte orkar kommentera, med tanke på hur krångligt det är. Synd att det inte finns en liten gilla-knapp här, så jag åtminstone kunde få veta hur många som läst och uppskattat. PRECIS just detta lär bli bloggarnas död, tror jag.
 
Hälsningar,
Mona (alias Joelinda)

8 kommentarer:

  1. Jag orkade läsa 🙂 Tyvärr så håller jag med om allt du skriver, förutom det att jag kommer att orka fortsätta med bloggen. Jag kan överhuvudtaget inte tänka mig att bara läsa "recensioner" på Instagram. Där försvinner de ju. Väldigt snabbt. Och handen på hjärtat... Hur många läser texten egentligen? Det går ju så snabbt att trycka på hjärtat... I alla fall så är det en tråkig utveckling, tycker jag. Allt måste inte gå så förtvivlat snabbt. Och det här med mobilvänlighet, det finns en inställning på bloggen som gör att den anpassas om man kommer dit med en mobil. Då blir det betydligt enklare att läsa. Men utan bilder då...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med dig, Monika - recensionerna tar mindre plats och bilderna större. Det finns inget arkiv och ingen beständighet på samma vis. MEN å andra sidan hittar inte lika många in till mina GAMLA recensioner, eftersom Adlibris har slutat med de länkar som förut gav mig många läsare (även till äldre böcker).

      Min blogg går också att visa i mobilläge - men då syns exempelvis inte min blogglista, infon om mig själv osv. Det är så mycket som är rätt omodernt med själva gränssnittet i bloggarna och hur de fungerar. Att kunna använda hashtaggar till exempel: det gör ju att man lätt hittar ALLT på Instagram som skrivits om en specifik bok - men på bloggarna får man lita på att sökmotorerna lyfter bloggen tillräckligt högt upp.

      Men jag fortsätter bloggandet, ett tag till!

      Radera
  2. Jag orkade också läsa :) Och det är verkligen tråkigt att Instagram tar över mer och mer. Jag kan inte tänka mig att sitta och skriva mina blogginlägg på Instagram, så kul är det inte att knappa ihop en lång text på mobilen, det hade kanske gått snabbare och enklare för mig när telefonen hade knappar, då kunde jag skriva ganska jäkla snabbt men nu när den inte har det så tycker jag det tar för lång tid att skriva långt på mobilen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Underbart att läsa det från någon som är mycket yngre än vad jag själv är! Jag skrivit supersnabbt på tangentbord men sitter och pekar bokstav för bokstav på mobilen...

      Radera
  3. Ja. Suck. Jag är inte intresserad av instagram. Jag tänker skriva i textform eller inte alls. Men jag tror du har helt rätt i din analys! Varför är inte bloggplattformarna lite mer kompatibla med varandra och med världen, kan en verkligen undra?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det skulle göra så otroligt stor skillnad om bloggplattformarna hade en del av sociala mediers funktionalitet. Jag föredrar bloggandet framför instagrammandet, men det ÄR onekligen så att det sistnämnda forumet har en annan användarvänlighet. Ursäkta sent svar, jag missade att du och Tant Augusta hade kommenterat här.

      Radera
  4. Jag skriver förstås under på precis allting du skriver i ditt inlägg. jag hade tänkt kommentera tidigare i veckan - men eftersom vi då är på olika plattformar kunde jag inte göra det via telefonen. Suck.

    Det ÄR verkligen jättekonstigt att de inte anpassar plattformarna så att de går att använda smidigt även via telefoner. Mina barn kommer aldrig någonsin att använda något som inte är tillgängligt den vägen och även om de inte är målgruppen för just bokbloggar (iaf inte ännu) så kan man ju tycka att plattformsleverantörerna borde ha ett intresse av att kunna locka även yngre. Eller så ger de upp den gruppen eftersom de inser att de inte kan konkurrera med Instagram, TikTok m fl.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi får hoppas att bloggplattformarna inser att kompatibilitet med andra plattformar är nödvändigt. I längden finns det inte riktigt underlag för något som är såpass användar-ovänligt. Ursäkta sent svar, jag missade att jag fått kommentarer på detta inlägg!

      Radera