lördag 23 januari 2021

Äldre dam med mörka hemligheter


Bokens titel: Äldre dam med mörka hemligheter
Författare: Helene Tursten
Uppläsare: Marie Richardson
Förlag: Bokförlaget NoNa, 2021
Antal minuter: 5 tim 29 min

Ni kanske minns att jag skrev om den första boken om fröken Maud? "Äldre dam med onda avsikter" hette den. Där fick vi stifta bekantskap med den åldriga Maud, som bor i en enorm våning i centrala Göteborg och som inte drar sig för att ta till våld om hon anser att det behövs. Ibland måste man ju ge igen på folk som varit dumma eller kanske förhindra att de får möjligheter som man inte önskar dem: tillträde till ett jobb eller en lägenhet eller en pojkvän, exempelvis...

Jag tyckte väldigt mycket om den boken; mysigt mordisk och lättsam. Roligt att huvudpersonen är både mördare och våldsverkare, utan att vi dras in i en polishistoria (eller ens behöver känna någon sorg över offren). Absurditeten i att en beskedlig liten dam dels äger en förmögenhet, dels är kapabel att döda, dels är otroligt klipsk och lurar hela sin omgivning - tja, det är rätt tilltalande.

Har verkligen sett fram emot fortsättningen som kom som ljudbok för några veckor sedan! Kanske skulle jag få veta hur det kom sig att Mauds föräldrar dog och överlämnade den gigantiska våningen till henne och systern Charlotte? Eller varför Charlotte dog trots att hon inte var så gammal? Jodå, vissa delar fick klarhet. 

"Äldre dam med mörka hemligheter" är bra fram till mitten. Den första halvan handlar om Mauds elaka påhitt som barn och ännu värre saker hon utfört som ung vuxen då hon arbetade som lärarinna på ett läroverk. Jag har också roligt åt berättelsen om väninnan Elsas odåga till son, som spelar bort alla sina pengar men får lära sig en läxa när tant Maud blandar sig i leken...

Men sedan tar det tvärstopp. Mitt i boken går nämligen den 89-åriga damen ombord på ett plan till Sydafrika och sedan är det slut med det roliga. Faktum är att det är så trist att man kan tro att det är en annan författare som skrivit den halvan. För att göra saken än värre så klämmer författaren i med en Lilla-huset-på-prärien-sliskigt slut. 

Jag är oerhört besviken över att inte Maud råkade hamna framför flygplanets noshjul och blev mosad till tantsylt när jumbojeten startade från Kapstaden för att flyga hem till Sverige igen. Det hade passat mig utmärkt.

Innan jag började lyssna på boken läste jag några kommentarer på Storytel "Är boken verkligen för vuxna?" och "Borde ligga under Ungdomsböcker. Riktigt löjlig bokserie om den är riktad till vuxna mogna människor". Det ligger något i det. Jag tycker inte att vuxenböcker alltid måste vara seriösa eller  avancerade. Men om den första boken var enkel, så känns den här ännu enklare och får mig - gång på gång dessutom - att tänka på Lättläst-serien. 

"Äldre dam med mörka hemligheter" är närmast övertydlig ibland, innehåller inga svåra ord eller kluriga resonemang. Den förklarar händelser och historia som om läsaren är en väldigt ung och oerfaren människa. Det är inte så mycket finess över den. Lite som de första kapitelböckerna man sätter i händerna på någon, tja, som en ordrik variant av Lasse-Majas detektivbyrå om ni tänker er. Jag hade hellre sett att den bara bestod av de inledande novellerna. Då hade Helene Tursten kunnat lägga lite mer arbete på dem - och strunta i att "knyta ihop säcken", som hon försöker här.

Varför inte bara låta Maud stanna i Göteborg och flyga ut ur pariserhjulen på Liseberg, slå huvudet i någon bro när hon åker Paddan, äta förgiftade räkor eller hur man nu kan ta död på en gammal kärring i vår vackra västkuststad? 

Superb uppläsning av Marie Richardson, hon är rent otrolig!

9 kommentarer:

 1. Så tråkigt! Jag hade också roligt åt första boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synd att man känner ett tvång att skriva en hel roman, när det hade räckt med de inledande kapitlen. Då hade jag varit nöjd. Antar att förlaget pressade på och ville ha ett visst sidantal för att matcha den första boken.

   Hade i alla fall väldigt roligt åt hur Maud köper kakor på Göteborgs finaste konditori för att förgifta dem. Helene Tursten får gärna ägna sig åt att hitta på fler sådana absurda historier!

   Radera
  2. Det absurda är det bästa, tycker jag ofta

   Radera
  3. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, slöt han med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformell som skulle kunna hjälpa mig att ge en trollformel för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformler, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade spell caster, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej före tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig före tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen var det runt 16:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett förhållandeproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla trollformeln som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka honom e-post om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat ärende.
   1) Love Spells
   2) lösning och botemedel mot all sjukdom
   3) Växtbaserade botemedel mot någon sjukdom / sjukdom
   4) Äktenskapstavlar
   5) Graviditetsförtrollning
   6) Breakup Spells
   7) Döden
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här stora mannen om du har några problem för en varaktig lösning
   via {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. SLUTA GRÅT OCH SÖK EFTER KÄRLEK STAVNINGAR ONLINE SÖK INTE MER EFTER DIN LÖSNING, ÅTERSTÄLL DITT ÄKTENSKAP OCH RELATION NU MED HJÄLP AV DR WALE

  Allt började i maj förra året när min man besökte Schweiz för ett program som varade i två månader, när min man kom hem märkte jag några förändringar i hans karaktär mot mig och barnen, allt jag gör för att göra honom glad blir han irriterad och tjatar slumpmässigt, lämnar hemmet och kommer tillbaka sent, förr söker han efter en kallelse ensam till Schweiz igen, vilket jag gav med tanke på att det skulle göra honom lycklig men till min största förvåning visste jag aldrig att det var slutet på vårt äktenskap om inte DR WALE Äktenskapsräddare, Med vänliga hälsningar, jag var så förkrossad när min man sedan sju år lämnade mig och flyttade till Schweiz för att vara med en annan kvinna. Smärtorna var bara för mycket för mig att bära att jag inte bara orkade längre. Så jag var tvungen att kontakta internet för att få hjälp tills jag fick reda på att DR WALE var den verkliga affären.. Jag hade provat allt jag visste, och med dina besvärjelser, välsignelser och extraordinära magiska krafter gjorde du allt arbetet för mig, vilket du har garanterat mig positivt resultat inom en vecka, min före detta make kom tillbaka till mig och han var ångerfull för allt han har gjort. Och nu är mitt liv balanserat och jag är lycklig igen. Allt tack vare dig sir du kontaktar honom via WhatsApp: +2347054019402 ELLER E-post: drwalespellhome@gmail.com

  SvaraRadera
 3. Detta är mitt vittnesbörd om det goda arbetet av en man som hjälpte mig...Jag heter
  Mary Clifford och jag basar i London. Mitt liv är tillbaka!!! Efter 8 år
  äktenskap lämnade min man mig och lämnade mig med våra tre barn. jag kände mig som
  mitt liv höll på att ta slut och höll på att falla samman. Tack vare en trollformel
  ringde DR Ogbo som jag träffade online. En trogen dag när jag surfade
  via internet letade jag efter en bra trollformler som kan
  lösa mina problem. Jag stötte på en rad vittnesmål om detta
  speciell trollformel. Vissa personer vittnade om att han tog med sig deras ex
  älskare tillbaka, några vittnade om att han återställer livmodern, några vittnade om att han
  kan förtrolla för att stoppa skilsmässa och så vidare. Det var en speciell
  vittnesbörd jag såg, det handlade om en kvinna som heter nåd, hon vittnade om hur
  Dr Ogbo tog tillbaka sin före detta älskare på mindre än 72 timmar och i slutet av
  vittnesmålet släppte hon Dr Ogbos e-postadress. Efter att ha läst alla dessa, jag
  bestämde sig för att ge DR Ogbo ett försök. Jag kontaktade honom via e-post och förklarade min
  problem för honom. På bara 3 dagar kom min man tillbaka till mig. Vi löste vår
  problem, och vi är ännu gladare än tidigare. Dr Ogbo är verkligen en talang
  och begåvad man och jag kommer inte att sluta publicera honom eftersom han är en
  underbar man...Om du har ett problem och du letar efter en riktig och
  äkta trollformel för att lösa det problemet åt dig. Prova den fantastiska Dr Ogbo
  idag kan han vara svaret på ditt problem. Här är hans
  kontakt:drogbohighspiritualspellcaster@gmail.com Tack fantastiska Ogbo.
  Kontakta honom för följande:
  (1) Om du vill ha ditt ex tillbaka.
  (2) om du alltid har dåliga drömmar.
  (3) Du vill bli befordrad på ditt kontor.
  (4) Du vill att kvinnor/män ska springa efter dig.
  (5) Om du vill ha ett barn.
  (6)[Du vill bli rik.
  (7) Du vill binda din man/hustru för att vara din för alltid.
  (8) Om du behöver ekonomiskt stöd.
  (9) Örtvård
  10) Hjälp till att få ut människor ur fängelset
  (11) Äktenskapsbesvärjelser
  (12) Mirakeltrollformler
  (13) Skönhetstrollformler
  (14)PROFETISK CHARM
  (15)Attraktionstrollformler
  (16)Evil Eye trollformler
  (17)Kyssningstrollformel
  (18)Ta bort sjukdomsbesvärjelser
  (19) VALVINNINGSBORDAR
  (20)FRAMGÅNG I EXAMENSTAPPAR
  (21) Charm för att få vem som ska älska dig.
  (22)Affärsbesvärjelse
  (23)Ta bort hiv-sjukan
  Kontakta honom idag på:
  drogbohighspiritualspellcaster@gmail.com
  +2348057586216
  Du kan också KONTAKTA HONOM PÅ whats-appen på samma telefonnummer.

  SvaraRadera
 4. Hej alla. Jag heter Lisa Thompson. Jag vet att det verkar konstigt att söka hjälp för äktenskapsproblem men ingen är bortom ofullkomligheter och Dr Sunny räddade mitt hem från att gå sönder när jag hade problem med min man. Vi kämpade varje dag för irrelevanta frågor och det blev en norm och han kunde inte hantera problemen och han lämnade oss. Jag letade efter honom och kunde fortfarande inte få honom att komma tillbaka. Jag hade inget annat val än att söka hjälp från Dr Sunny. Jag kontaktade honom och han försäkrade mig om att få problemen lösta. Han berättade för mig vad jag skulle göra från min sida, vilket jag gärna gjorde och han arbetade för mig. Kärleken och kopplingen mellan mig och min man var tillbaka och jag blev förvånad när han återvände några dagar senare med en gåva för att be om ursäkt för allt vi gick igenom. Dr Sunny rådde mig också att göra mitt bästa för att säkerställa att lyckan aldrig undviker oss längre. Lita på mig på detta att han är den bästa du behöver nu för att få den lösning du söker. vänligen maila honom via e-post till honom nu via (drsunnydsolution1@gmail.com) eller hans WhatsApp..+2348082943805

  SvaraRadera
 5. Allt var riktigt tufft för mig efter min skilsmässa. Jag var förstörd och kunde inte ens fokusera på jobbet. Jag kontaktade hans vänner och familj för att hjälpa oss men trots stora ansträngningar från dem lyssnade han inte. Jag var trasig eftersom jag inte kunde se mig själv med någon annan eftersom min man var min första och enda kärlek. Så jag var tvungen att söka hjälp från Dr Ilekhojie som rekommenderades till mig av en vän från jobbet. Han utförde en försoningsritual som förändrade allt totalt och det var överväldigande. Hans ord är hans bundna och han misslyckas aldrig när han lovar resultat. Min man ringde plötsligt och berättade att han vill ge vår kärlek en ny chans och det har varit 4 månader av kärlek och glädje igen. Bry dig inte om att söka hjälp någon annanstans. Kontakta honom nu. Hans e-post: gethelp05@gmail.com eller WhatsApp: +2348147400259

  SvaraRadera
 6. Jag förlorade min man till en kvinna utomlands när han arbetade i samma region där hon bor. Jag visste aldrig allt som hände förrän en vän till mig skickade bilder på båda tillsammans och jag visste efter det att det var anledningen till att min man blev kall mot mig och lämnade mig bakom mig. Min man blev hypnotiserad. Jag visste allt när jag kontaktade Dr Ilekhojie när jag sökte efter hjälp och inte hittade någon. Han försäkrade mig om att han återvände och att vår kärlek och glädje skulle återställas, vilket han gjorde och resultatet började visa sig qithin 3 dagar. Nu har jag min man tillbaka och jag kan inte tacka Dr Ilekhojie nog för hans ärlighet och stöd. Sms:a honom bara via WhatsApp +2348147400259 eller maila honom via: gethelp05@gmail.com

  SvaraRadera