onsdag 20 januari 2021

Svinalängorna


AUGUSTPRISET 2006

Svinalängorna
Susanna Alakoski

Albert Bonniers förlag, 2006
260 sidor

Ännu en av alla dessa barndoms- och uppväxtberättelser som har berört mig starkt! "Svinalängorna" är helt omöjligt att inte bli djupt omskakad och tagen av. Det handlar om fattigdom, missbruk och utanförskap i ett nybyggd stadsdel i skånska Ystad under slutet av 1960-talet och början av 1970-talet. 

Leena och hennes båda bröder växer upp med föräldrar som invandrat hit från Finland. Både mamman och pappan har svårt att hitta jobb, det är nästan omöjligt för dem att försörja sig själva och barnen - i synnerhet som de ofta super bort pengarna. De få vänner som familjen har är också människor som lever i utkanten; de saknar jobb, pengar, utbildning och framtidshopp.

Barnen får klara sig själva bäst de kan. De blir klassiska maskrosbarn. Går hungriga till skolan, bär begagnade kläder från insamlingar, har inte råd med minsta sak, sover inte ens i riktiga sängar, åker aldrig på semester eller gör något roligt på fritiden. De vuxna är helt frånvarande, ofta djup alkoholiserade och dagligen så berusade att de inte förmår ta hand om sina egna ungar.

En fantastiskt fin och fruktansvärd bok som verkligen förtjänade sitt Augustpris!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar