torsdag 21 januari 2021

Min europeiska familj


AUGUSTPRISET 2015

Min europeiska familj de senaste 54.000 åren
Karin Bojs

Albert Bonniers förlag, 2015
486 sidor

Karin Bojs har en förmåga att skriva lättbegripligt och medryckande om vetenskapliga rön. Hon kan presentera och paketera det åt oss, så att vi inte själva behöver gräva ner oss i tunga rapporter. Jag läser ofta hennes texter i Dagens Nyheter.

Det som är lite speciellt med denna bok framkommer egentligen redan av titeln. Det handlar inte alls bara om människans ursprung och artens utveckling fram till dagens dato, utan även om Karin Bojs anmödrar - med start då de utvandrade från den afrikanska kontinenten och påbörjade sin långa vandring genom Europa. Att ha det utgångssättet att presentera vetenskapliga fakta om människans historia gör det hela så mycket mer intressant och personligt!

Alla är inte nöjda med den tekniska utvecklingen som gör att vi genom DNA kan se hur de stora folkvandringarna gått till, vilka folk som flyttat vart och vilka som stannat, vilka som konkurrerat ut ursprungliga invånare och vilka som assimilerats. Karin Bojs skildrar infekterade debatter mellan olika läger inom forskningsvärlden och vad deras nya uppgifter kan leda till.

Jag har inte en enda negativ sak att säga om denna bok. Den är allmänbildande, otroligt intressant och väldigt lätt att ta till sig.

2 kommentarer:

  1. Tyckte också den var riktigt intressant!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är den! Alla folkvandringar och hur människan har förflyttat sig över jordklotet för att kunna hitta föda och leva i lugn och ro. Mycket spännande!

      Radera