fredag 22 januari 2021

Legenden om Sally Jones


AUGUSTPRISET 2008

Legenden om Sally Jones
Jakob Wegelius

Bonnier Carlsen, 2008
108 sidor

Apan Sally Jones och hennes kamrat kapten Harry Koskela hör till mina absoluta favoriter bland de samtida barn- och ungdomsböckerna. Jag har läst alla tre böckerna och tycker oerhört mycket om dem (de är sinsemellan ganska olika). Det här är den första i trilogin.

Det är kanske lite snävt att kalla detta för en bok som passar 9-12-åringar, när det snarare är en underbar historia för alla åldrar. Möjligen är texten lite klurig och svårsmält för den ålderskategori förlaget tänkt sig och kanske är det svårt för barn som inte har alla historiska referenser att hänga med i allt - men det gör inget. Jag uppskattar att författaren har valt att inte göra apans berättelse till en glättig och ytlig sådan.

Jakob Wegelius makalösa illustrationer, fulla av detaljer och liv, berättar lika uttrycksfullt som texten om en gorillaunges vedermödor på resor över hela jordklotet. Sally Jones, får vara med om många äventyr men hennes liv är till stor del lidande och sorg. Sally är lika kompetent som människorna hon möter, men hon har något de flesta av dem saknar: värme och empati.

Rent grafiskt är boken närmast fulländad med det vackra typsnittet, den fina layouten, de makalösa illustrationerna och de genomtänkta ramarna kring dem. Boken är av ett slag som för tankarna till klassiska äventyrsböcker där den spännande handlingen är nog och man inte nödvändigtvis har en avsikt att förmedla ett budskap (som många barn- och ungdomsböcker tycks ha).

3 kommentarer:

  1. Jag håller med om allt! En fantastisk bok, så snygg, så bra, så klurig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har du läst den där andra boken jag tipsade om här? Inte "Esmeralda" men något sånt... (Minns inte just nu.) En bok i samma anda och med lika fina illustrationer.

      Radera