lördag 16 januari 2021

Jag saknar dig, jag saknar dig!


AUGUSTPRISET 1992

Jag saknar dig, jag saknar dig!
Peter Pohl
Rabén & Sjögren, 2015
272 sidor

Oj, vilken monumental besvikelse. Jag som har så höga tankar om nästan alla som nomineras till Augustpriset. "Jag saknar dig, jag saknar dig!" är dock - i mina ögon - en urusel ungdomsbok. Den baseras på en verklig händelse, som är väldigt sorglig och därför borde gripa tag i mig. Två tvillingsystrar: en av dem dör i en trafikolycka, en av dem lever kvar med en enorm saknad. 

Jag kan inte skriva något snällt om den här alls. Bara för att de verkliga tvillingarnas historia är fruktansvärt sorglig blir inte bokens berättelse med automatik detsamma. Jag kan inte engagera mig ett dugg i systrarna. 

Peter Pohl låter tonåringarna få ett konstigt språk (han är född 1940, var alltså i femtioårsåldern då han skrev boken 1992 och jobbade som lektor på KTH i Stockholm - min man pluggade där när Pohl var lärare i numerisk analys...), dialogerna är yxiga och onaturliga, flickorna beskrivs som om de består av medelålders tanters hjärnor i trettonåringars kroppar. 

Nej, nej. Det här ska tydligen vara Peter Pohls bästa. Jag avstår från att läsa något mer av honom.

2 kommentarer:

  1. Jag har aldrig läst boken, bara sett filmen och den minns jag som väldigt sorglig. Men det var länge sedan jag såg den. Har du sett den?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, jag har inte sett filmen. Min bok är från 2015 och har ett omslag som är från filmen - men jag har aldrig sett den. Vet faktiskt inte hur det ursprungliga omslaget såg ut, slår det mig nu: det som är från 1992.

      Radera