lördag 16 januari 2021

Berömda män som varit i Sunne


AUGUSTPRISET 1998

Berömda män som varit i Sunne
Göran Tunström
Albert Bonniers förlag, 1998
276 sidor

Den här romanen är överraskande bra (tja, ni andra kanske inte blir överraskade - men jag tyckte att det lät som en urtråkig titel och hade aldrig läst något av Tunström tidigare). 

Sunne är en liten ort i Värmland, en sömnig stad där just ingenting händer under 1960- och 70-talen då handlingen utspelar sig. Huvudpersonen Stellan är butiksföreståndare till en liten livsmedelsaffär - en traditionell lanthandel kanske man ska säga, med hyllor och personlig expediering. Han är medelålders och lever ensam. Inte mycket händer, vare sig i hans liv eller i Sunne. 

Stellan grubblar mycket och är en nyfiken person, men man kan inte påstå att han är särskilt klipsk. Snarare är han lite långsam i huvudet. Dessutom är han full av känslor som han ägnat ett helt liv åt att trycka undan - men hur det går med sånt vet vi ju sedan tidigare. Förr eller senare kommer allt upp till ytan! Att ha en så miserabel uppväxt och ett så händelsefattigt, kärlekslöst vuxenliv som han har haft, det sätter sina spår.

När Sunne ska fira stadens 700-årsjubileum ombeds handlaren att skriva en text på temat "Berömda män som varit i Sunne", vilken ska publiceras i en minnesskrift. Men några berömdheter har aldrig besökt den lilla staden, så vad ska Stellan skriva? 

Han fabulerar ihop en vild historia, där han själv har huvudrollen och där han placerar alla viktiga män som han önskar hade kommit till hemstaden. Såna som ärkebiskopen och Fred Astaire och astronauten Aldrin, bland andra...

En svamlig men alldeles underbar roman där det egentligen inte händer mycket, men som ändå är djupt engagerande. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar