onsdag 22 augusti 2012

Att föda ett barnBokens titel: Att föda ett barn
Författare: Kristina Sandberg
Förlag: Norstedts, 2010
Antal sidor: 489

Nu när det gått några månader sedan jag läste ut denna bok, är jag ännu säkrare på att den verkligen är läsvärd. Jo, läs den här! Alla ni som har en mormor eller farmor som är född på 1910- eller möjligen 1920-talet, kanske i synnerhet här i Sverige eller Norden. Plötsligt kanske ni, som jag, får upp ögonen för hur det kan ha varit för en en ung kvinna som nygift fru och blivande mor på 1930- och 1940-talet.
Det här är en mycket bra bok, spännande med sin skildring av Maj och hennes äktenskap med en man som är lite äldre och som kommer från en "fin" familj (som tycks styra honom totalt).

Jag hade svårt för Kristina Sandbergs sätt att skriva, åtminstone till en början, för hon tycks inte veta vad en punkt används till. Okej för långa meningar, det problematiska är när hon blandar vad Maj tänker och vad Maj säger. Otaliga gånger undrar jag "Sa hon det där högt, eller tänkte hon bara?". Meningarna är långa och det är förvirrande att inte ha talstreck eller något annat som indikerar om personerna pratar eller bara funderar.

Men vilken bok! Den första av tre, sägs det, och jag vill definitivt följa Majs vidare öden när hon kämpar för att vara en god mor, en perfekt värdinna, en vacker fru och omtyckt svägerska - samtidigt som hon kämpar med massor av motstridiga känslor, ilska, utsatthet, sorg och upprorslust.

Här är ett stycke där Maj sitter höggravid på jullunchen med sin nya släkt som hon vill imponera på och hennes svåger Georg är bordskavaljeren och svärmor kallas Tant:
"Mumma eller svagdricka och Georg stöter henne lätt i sidan och viskar att julbordet ikväll blir betydligt bättre, herregud, börjar katrinplommonen verka nu, ska hon behöva störta upp från bordet och söka efter WC mitt under jullunchen, nej, hon klarar att hålla igen, det bullrar och lever om där inne men är tack och lov inte tyst runt bordet, det pratas och skrattas som kan tants oroliga nerver inte tränga igenom eller lägga sig tätt över syskonens surr. Maj tänker mest på sig. Vad hon säger, hur hon äter, helt lätt är det inte att undvika hur salt skinkspad rinner längs hakan."

Mitt foto: En gammal rosa trägalge från just den här tiden - och en klänning passande Majs lilla flicka. Ett stycke kvinnohistoria!

Betyg: Riktigt bra, in i minsta beskrivande detalj, om livet för en kvinna i Sverige på 1930-talet. Och ett språk som är precis så lagom gammaldags så det känns helt autentiskt!

Rekommenderas: Till dem som är intresserade av nutidshistoria, kvinnohistoria, tja överhuvudtaget relationer.

Snackis: Det här är så mycket en snackis som en bok kan bli! Här finns massor att prata om.

Länk till boken på AdLibris: INBUNDEN eller POCKET.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar