tisdag 25 december 2012

Sigrids hemlighetBokens titel: Sigrids hemlighet
Författare: Karin Wahlberg
Förlag: Pocketförlaget, 2010
Antal sidor: 346

Det här är tydligen andra delen i en serie som kallas "Släkten", vars syfte är att berätta Sveriges historia från vikingatid till nutid sett genom en släkts ögon. Jag har inte läste den första delen utan valde den här boken eftersom den handlar om den sena vikingatiden för att det är en intressant tidsepok och för att boken utspelas nära mina hemtrakter. Däremot kanske jag läser de följande delarna, för denna bok gav mersmak!

Det mest befriande med denna bok är tempot. Så lugnt, ja långsamt, berättas Sigrids livshistoria och det är riktigt behagligt. Inte alls tråkigt utan bara ett makligt tempo som passar perfekt med tiden i boken.

Karin Wahlberg har använt en hel del ålderdomliga ord, men inget som känns krystat och tillgjort. Det märks att hon har gjort ett grundligt arbete med efterforskningar kring kvinnors liv på vikingatiden. Hur klädde de sig, vad arbetade de med, vilken position hade de i familjen, vad ägnade de sig åt vid sidan av hushållsarbetet, vilka nöjen fanns, hur smyckade de sig osv. Det kanske sämsta är dock beskrivningen av en förlossning - som upptar hela första kapitlet - och som känns märkligt ytligt och svalt. Mycket förvånad blev jag då jag senare läste att Karin Wahlberg är gynekolog och arbetade på en kvinnoklinik tills nyligen. (Hon är tydligen lärare också, förutom författare.)

Jag tycker om den här boken! Berättelsen om lilla Sigrid som växer upp i en tämligen förmögen vikingafamilj nära Sigtuna och gifts bort innan hon ens blivit tonåring - med en gammal gubbe till råga på allt! - och hur hennes liv gestaltar sig fram till medelåldern är fängslande och välbeskrivet, lätt att leva sig in i och sätter igång fantasin om hur livet var för en ung kvinna för tusen år sedan just precis här där jag bor nu.

Omslaget till pocketboken är så förbaskat fult så jag blir provocerad. Visserligen anspelar det på den händelse som åsyftas i titeln "Sigrids hemlighet" men man får lätt en känsla av blod, vampyrer och plastflätor när man ser den... Den inbundna boken från Historiska Media har en neutral, tråkig och intetsägande bild av en flicka som ser ut som den Sigrid som beskrivs i romanen. Var det verkligen ingen som kunde hitta på något roligare?!Mitt foto: En kofta av grått ylle med färgade kanter var det närmaste jag kunde komma den vävkonst som Sigrid och hennes mamma Bothild ägnar sig åt och som är tämligen viktig i berättelsen.

Betyg: Underbart med en bok som hasar sig fram i makligt tempo utan att bli det minsta seg eller långrandig!

Rekommenderas: Till dem som tycker om historiska romaner.

Snackis: Kvinnors liv och lott är ju alltid spännande att prata om. Eller ofta, åtminstone.
Länk till boken på AdLibris: INBUNDEN eller POCKET.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar