måndag 18 januari 2016

Sjörövarhjärta


Bokens titel: Sjörövarhjärta
Författare: E.S. Leijnse (Emma och Simon Leijnse)
Förlag: Lava förlag, 2015
Antal sidor: 189

En av mina favoritböcker är "Tordyveln flyger i skymningen", det har jag berättat flera gånger här i bloggen. När jag läste "Sjörövarhjärta" påmindes jag hela tiden starkt om just Maria Gripes böcker, delvis "Tordyveln" men i synnerhet "Skuggan över stenbänken". Likheten ligger i den där blandningen av dröm, tro och verklighet, där barn vandrar ut och in i världar och tidsåldrar. Det är väldigt mycket Maria Gripe över den här författardebuten!

Huvudpersonerna är fem barn i en sömnig, trygg idyll utanför Kalmar. Det är sommarlov och därför är föräldrarna precis sådär frånvarande som de tenderar att vara i spännande ungdomsböcker, där barnen får klara sig helt själva.

En ganska vek liten nioåring, Rick, och hans mycket kvicktänkta och kavata jämnåriga klasskamrat Franceska är två av barnen som leker tillsammans den sommaren. Kompisen Joakim som verkar vara en rejäl och rar kille och den nyinflyttade flickan Lin är båda i elvaårsåldern. Dessutom ingår i gänget Ricks storasyster Nora som snart ska fylla tretton och därmed är äldre än alla de andra. Det är också hon som leder de allt farligare lekarna.

Nora är en rätt jobbig typ, tycker jag. Den där sorten som jämt hörs och syns, ska vinna över andra, inte tvekar att nypa och slåss, ljuger utan att blinka, är ganska gapig och störig överhuvudtaget. Nora föraktar sina jämnåriga tjejkompisar som börjat bry sig om smink, kläder och killar.

Barnen bor på Varvsholmen och går över bron till den lilla ön Laboratorieholmen. Där finns just ingenting längre, mer än nedlagda järnvägsspår och en tidigare hamn, men de hittar snart en överväxt husgrund och en gammal låst plåtlåda. De bestämmer sig för att leka en sorts skattjakt och delar in sig i två lag som tävlar på blodigt allvar om att gömma lådan.

Händelserna eskalerar snabbt när först Rick och därefter de andra i blixtsnabba episoder hamnar i en annan tid, någon gång innan andra världskriget. Då stod det fortfarande en liten stuga på den där husgrunden och "skatten" de leker med var faktiskt en livsviktig låda som inte fick komma på avvägar.

Vilken strålande debut "Sjörövarhjärta" är! Det här är en riktig äventyrsroman för bokslukaråldern med spännande handling och intressanta inbördes relationer mellan barnen. På sina ställen är den nog lite obehaglig för de yngsta läsarna (jag tänker mig 8-9-åringar) och sannolikt är det svårt för dem att hänga med i svängarna när det gäller vapensmuggling och världskrigshot, men det förtar inte allt det andra. Jag tror att den här boken kommer att få många glada läsare!

Mitt foto: En gammal plåtlåda visar sig vara väldigt värdefull.

Omdöme: Jag vet inte vad jag hade väntat mig, men inte var det en så genomarbetad barnbok med tydliga blinkningar till många andra svenska författare från min barndom, som just Maria Gripe och den underbara "Den vita stenen" av Gunnel Linde. Mycket positiv överraskning!

Länk till boken på Adlibris: INBUNDEN.

Tack till Lava förlag för recensions-exet!
Förhoppningsvis kan jag bygga på denna recension om några veckor, med en initierad kommentar från ett barn i rätt målgrupp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar