lördag 19 november 2016

Bästa amerikanska romanen - och bästa klassiska svenska?

Jag har inte hängt med i Lyrans samling av utmaningar om "bästa böcker", kanske för att det är så svårt att välja något som är bäst, inte bara bra. Här kommer en litet försök ändå:


5 november: Den bästa dystopin.
Där valde jag ju "Vägen" av Cormac McCarthy.


11 november: Den bästa romanen skriven av en nu levande amerikansk kvinna.
Här väljer jag "American Wife" av Curtis Sittenfeld - fast egentligen finns det lite för många andra som jag gillar minst lika bra. Såg att någon tipsat om "Mississippi" (orig. "Mudbound") av Hillary Jordan och någon annan om "The Buddha in the Attic" av Julie Otsuka och jag har god lust att välja någon av de två romanerna för de är fantastiska. Eller något äldre som "The Women´s Room" av Marilyn French kanske.


18 november: Den bästa klassiska romanen skriven av en nu död, svensk man.
Jag har inte hunnit kolla vad andra skrivit, men misstänker att Vilhelm Moberg kommer att nämnas flera gånger. Jag drar till med en i mängden av alla fantastiska böcker: "Mina drömmars stad" av Per Anders Fogelström.

Hela idén med att välja ut en enda bok och kalla den för den allra bästa är egentligen befängd. Isåfall behöver man (jag!) snävare definitioner - annars är det så mycket som beror på vad jag
1) kommer ihåg just för stunden
2) känner för just nu
3) har läst så nyligen så jag minns
och en massa andra faktorer. Men det är väl mest på skoj och utmaningen är lika knepig för oss alla.


20 kommentarer:

  1. Treviga val! Jag missade först delen i utmaningen, ser jag, men det spelar ingen roll. Precis som du skriver är det ju flera faktorer som gör ens val osäkert, men kul ändå att läsa vad folk gillat och minns (inte minst).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där med "minns" är nog nyckelordet... Med tanke på att vi alla är storläsare så har vi plöjt så många böcker genom åren att det måste vara en gigantisk uppgift för hjärnan att leta efter Den Bästa :-)

      Radera
  2. Tycker också att "den bästa" är omöjligt, men jag underlättar med lite bubblare :)

    Vägen hade jag svårt för, gillar Sittenfelt men har inte läst just den, och hade Fogelström som bubblare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu har jag kikat på dina svar och alla tre männen var såna som jag misstänker att de flesta av oss skulle kunnat svara. Det roliga med utmaningarna är att man kanske påminns om något man TÄNKT läsa, men glömt bort. Som när jag såg dina svar, då mindes jag att jag borde läsa den där serievarianten av Röde Orm.

      Radera
  3. Vissa är lättare än andra skulle jag vilja säga. Just det här med svenska romanen för mig var ett solklart val för det är en bok som riktigt bitit sig fast i mitt hjärta. I övrigt håller jag med dig om att det helt klart är ganska så klurigt och kan skifta lite från dag till dag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gäller ju att komma ihåg, också! Jag tycker att jag ofta kommer ihåg en massa bra böcker EFTER att jag redan har svarat.

      Radera
  4. jag är för lokalpatriotisk för Fogelström

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inget vettigt svar på det här, Hannele :-)

      Radera
  5. Jättesvårt, jag gav upp innan jag ens började... Det finns ju så många bra böcker och det är omöjligt att rangordna dem! Men skulle någon sätta en pistol mot mitt huvud skulle jag kanske ändå säga "Det går an" av CJL Almqvist

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svårt är bara förnamnet. Observerar att INGEN har nämnt August Strindberg :-)

      Radera
    2. Ja, den skulle ju varit med så klart!

      Radera
    3. Alltså Det går an, inte Strindberg.

      Radera
  6. Fogelström var mitt val också.
    Och jag håller med dig, utmaningarna är ju faktiskt bara på skoj även om jag ibland glömmer bort det och väljer att inte vara med pga känner att jag inte kan svara tillräckligt "bra".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hehe, känner igen mig i det där med att svara tillräckligt "bra", som om man skulle vara ett levande uppslagsverk och snabbt kunna rassla fram ett intellektuellt och genomtänkt svar som man sedan kan stå för :-) Det finns för många begåvade författare för att man ska kunna välja en enda.

      Radera
  7. Mest på skoj!? Det var det värsta jag hört, det här är blodigt allvar. Ni kommer att få stå till svar för era val om 20 år. Nej, självklart är det omöjligt att välja en som är bäst över tid, det är ju därför det kallas för utmaning :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lyran samlar alla utmaningar i ett stort Excel-ark och delar sedan ut guldstjärnor eller piskrapp... :-)
      Men håll med om att det är en SVÅR utmaning du hittat på!

      Radera
  8. Jag väljer med att vara lite lättsam i mina försök att utse Den bästa i någon form. Jag väljer utefter minnet och känslorna som finns kvar av boken. Sedan är kanske mitt svar inte hugget i sten utan är lite lätt flytande i sin bestämdhet =) Jag gillar dock utmaningen kring att fundera ut Den bästa inom en specifik kategori för det får mig att minnas böcker jag läst för längesedan. Curtis Sittenfield är ju ett utmärkt val på kvinnlig författare och Fogelström är en briljant författare. Jag valde också Fogelström med valde något helt annorlunda =)

    SvaraRadera