måndag 29 maj 2017

Bokstagrammare med inflytande

Jag blev ganska nedslagen när jag läste en notis i DN i helgen. Okej, man kanske inte ska den på alltför stort allvar, men om det som står där stämmer så är det grymt sorgligt. Det tycker jag faktiskt.

"(---) med värmen följer läsning - på Instagram alltså. För det kan inte bara vara mina flöden som snart kommer att fyllas av boktravar under hashtaggen "sommarläsning"? (---)

Men bokbilderna på Instagram tycks vara mer än kulturella identitetsmarkörer. I en artikel i veckan diskuterar Forbes Magazine hur "bookstagrammers" fått en allt viktigare marknadsföringsfunktion i branschen. Snabba bilder på snygga bokomslag är vad folk vill ha när de letar nya titlar, säger en inflytelserik bokstagrammare från Toronto: "Ingen läser en hel recension längre". Frågan är bara: Läser någon själva böckerna?"
Kristina Lindqvist (DN 27 maj 2017)

Hu. "Ingen läser en hel recension längre"?! Och som Kristina Lindqvist befogat undrar: är det någon som läser böckerna då? Eller travar man dem snyggt mot en fond av grönt gräs, somriga drinkar och maskrosor för att verka intellektuell? Spelar omslagsbilden större roll än innehållet?


Jag gillar att ta egna foton att illustrera mina bokrecensioner med, men jag har inget Instagramkonto och ingen som helst lust att agera inflytelserik marknadsförare - utan hoppas mer på att mina bloggläsare hittar inspiration här och känner att de kan lita på mig.


Inte bara DN uppmärksammar detta med yta, där böckerna lyfts fram snarare som inredning och statusmarkör än som njutningsfylld underhållning. En intressant krönika av Karin Olsson läste jag i Expressen i helgen.

10 kommentarer:

  1. Jag läste också Karin Olssons krönika. Ett skrämmande framtidsperspektiv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En bra krönika. Vi måste värna om kulturprogrammen och tidningarnas kultursidor. Men å andra sidan, teve är ju tydligen stendött (läste jag i veckan) och mina egna barn inhämtar ALL information på nätet. Det där att sitta och kolla på ett långsamt teveprogram eller läsa en lång artikel i tidningen verkar nästan dinosauriegammalt...

      Radera
  2. Hu! Och så sorgligt. Allt de går miste om...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, precis: allt de går miste om. Rikedomen i att försjunka i en riktigt god bok, allt man lär sig, allt man får uppleva.

      Radera
  3. Ibland undrar jag faktiskt om alla har läst? Att "alla" vill ha korta boktips på instagram känns lite sorgligt men tyvärr helt i tiden. Kort, kort som man kan svajpa förbi på bussen eller i kön. Det känns som bloggläsarna blir allt färre, precis som att allt färre läser kulturdelen i tidningen eller orkar lyssna på ett helt Lundströms ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä, nu blev jag nästan deprimerad... Usch. Är det så illa? Jag måste leva i bubbla, har inte märkt att det rasat SÅ drastiskt. Kanske umgås jag för mycket med folk som är väldigt lika mig själv.

      Radera
  4. läst detta förr, långa recensioner är inte alltid de bästa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är förvisso sant men därifrån till att endast orka ta till sig en bild på Instagram och korta fraser som "Toppenbra!" tycker jag är rätt förfärligt. Orkar man läsa en viktig artikel i tidningen? Orkar man läsa en roman på 400 sidor?

      Radera
  5. På sätt och vis tycker jag att det finns något positivt i att man vill använda böcker som statusmarkörer. Ibland måste värderingar förändras först, innan den verkliga förändringen kommer, och går utvecklingen mot att det är statusfyllt att läsa böcker kommer det kanske att påverka kommande generationer att läsa mer. Man kan hoppas. Mitt Instagramkonto hade runt 400 följare när jag lade upp natur- och djurbilder och annat från mitt privatliv. När jag började Instagramma om böcker ökade antalet följare till det dubbla. Jag trodde inte att böcker ansågs så intressant. Jag tycker som sagt att det nog mest är en positiv utveckling om läsning blir en statusmarkör. Särskilt jämfört med att visa upp en slimmad kropp, som ju annars är en statusmarkör numera. Blir det trendigt att läsa, kommer kanske fler börja läsa.

    SvaraRadera
  6. Fy så tragiskt! Kan verkligen undra samma sak om folk ens läser böckerna då..

    SvaraRadera