lördag 9 februari 2019

Ultimata längden på en bok


Jag har gått med i Dagens Nyheters Facebook-grupp "Snacka om böcker!". Det är väl sisådär, om jag ska vara ärlig...

Många inlägg av typen "Nu har jag läst Känd Författares fantastiska roman "Bok 2". Den är bland det bästa jag läst!" och sedan inget mer. Eller "Kan någon tipsa om böcker skrivna av en polack, gärna 1800-tal, gärna feministisk vinkling, helst på temat svartsjuka?!" eller annat omöjligt.

Den senaste tiden har jag dock sett fler intressanta inlägg, där man verkligen ställer intressanta frågor eller är ute efter ett givande meningsutbyte.


Båda illustrationerna: Mia Nilsson, Dagens Nyheter

För någon vecka sedan gjorde DN-reportern Kristofer Ahlström ett inlägg där han frågade "Vad tycker ni läsare är det optimala sidantalet för en bok?" och sedan fick man kryssa i olika alternativ. Jag valde 250-350 sidor och det var inget svårt val för mig. Jag tycker att många böcker jag läser är "klara" på drygt 300 sidor och det är jag nöjd med. Sedan hoppar jag glatt vidare till nästa bok!

Jag tycker mig att ha sett att många romaner är längre nuförtiden än för bara 15 år sedan. Tittar jag i bokhyllan så finns många fina skönlitterära böcker som är 250 sidor, men bland de sprillans nya är böckerna ofta 450 sidor istället.

De absolut flesta röstade som jag gjorde. Sedan fanns det ett gäng högljudda kommentarer där folk skrek att vi andra inte var kloka, för det var den dummaste frågan som ställts - och bra litteratur kan man minsann inte sätta ett sidantal på.

Nä, självklart inte. Jag är ingen idiot.

Men om jag får välja så är det oftast så att deckare, feelgood och vanliga relationsromaner klarar av att berätta sin historia på 350 sidor utan att vare sig kännas stympade eller för utbroderade.

Idag fanns Kristofer Ahlströms artikel med i DN. Jag har inte läst den, ska göra det nu genast! Ville bara inte vara påverkad av vad han skrivit innan jag själv författat denna text. Här är länken till DN-texten: HUR LÅNG ÄR DEN PERFEKTA ROMANEN?

4 kommentarer:

  1. Svar
    1. Så måste det vara. Tvåhundratjugotre är FÖR mycket i alla lägen, oavsett :-)

      Radera
  2. Jag tillhör också dem som tycker att runt 300 sidor är det bästa. Sedan finns det pärlor som bara är 100 sidor långa också förstås. Enstaka böcker behöver 400 sidor och över det. Men, de är undantagen. Många tjocka böcker har en tendens att bli långdragna (ibland tjatiga) i onödan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns många bra böcker som är 450 eller 600 sidor också - såklart. Och noveller har jag många! Jag förstår inte varför en del blir så provocerade av frågan. Uppskattar ditt svar! Det är inte så dramatiskt, tänker jag. Det handlar om att hålla berättelsen tät, att inte brodera ut så det blir segt, att välja vad man vill berätta och överlåta åt läsaren att forma en hel del i sitt eget huvud. Plus att det är jobbigt med tunga böcker när man ligger på rygg i sängen och nästan får kramp i armarna :-)

      Radera