torsdag 29 april 2021

Första hjälpen för din hund


Bokens titel: Första hjälpen för din hund
Författare: Jennifer Parker
Originalets titel: First Aid for Dogs
Översättare: Monika Andersson
Förlag: Lind & co, 2020
Antal sidor: 187

Det här är inte en av alla de vanliga böckerna om hur du uppfostrar, aktiverar, tränar eller hanterar din hund. Det är en praktisk, illustrerad bok som visar hur du tar hand om din hund om den blir sjuk eller skadad. 

Boken är indelad i tre delar där den första handlar om den friska hunden: hur man borstar tänder, klipper klor, tar bort fästingar, håller hunden i god form.



Den andra delen handlar om att ta pulsen, ta tempen, vad som ingår i ett husapotek, hur man rengör sår, hur man transporterar en skadad hund, hur man behandlar ögon- och öronproblem, knepen för att kunna ge hunden medicin och mycket annat. Det finns till och med ett kapitel om "hundens säkerhet vid en katastrof" där man får tips på hur man kan agera vid brand, orkan, jordskalv, översvämning...

Den tredje delen heter "Nödsituationer" och handlar uteslutande om hur du hjälper en hund som hamnat i chock, blöder, har satt något i halsen, håller på att kvävas, har bränt sig eller brutit ett ben, nästan har drunknat - eller varit i våldsamt slagsmål med andra hundar. 


En bok proppfull av foton, illustrationer och tydliga texter med faktarutor. En bok som varje nybliven valpköpare borde klicka hem - och många av oss andra hundägare borde definitivt ha den hemma för konsultation. 

Tack för recensions-exet, Lind & co, en mycket användbar och vettig bok!

4 kommentarer:

  1. Den här måste jag absolut kolla upp! Låter som en viktig bok att ha hemma.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, överraskande bra. Jag är en sån som inte springer till veterinären i första taget, men här finns bra illustrationer på hur man gör om hunden skadat sig. Väldigt blandad kompott såklart, men det är det ju om man köper läkarböcker för småbarn också. Jag tycker att den var riktigt bra, faktiskt - och man ska nog läsa den INNAN det händer något, för när man väl hamnar i den situationen kan man ju inte springa in i huset och leta reda på en bok...

      Radera
  2. Men å vad bra, jag skriver upp genast! En gång när Tassa var liten och bet sönder en glödlampa fick vi tips av djursjuksköterskan att alltid ha en burk vit sparris i skafferiet för om de får i sig något vasst kan sparris hjälpa att "bädda in det". Jag har ingen aning om huruvida det stämmer men har alltid sparris hemma. Hon hade inte fått i sig något glas den gången heller, hon skar sig inte ens i munnen, men jag hade panik i två dygn tills vi kände oss säkra på att det var okej...

    ps. vilket fint tassbandage på Jixxa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har också alltid en burk vit sparris hemma, av samma anledning! Du skulle sett när jag satte på bandaget på Jixxa, det var hur gulligt som helst. Hon kände igen bandaget från tidigare och sträckte självmant fram tassen så att jag kunde sätta fast det på hennes icke-existerande sår. Sedan såg hon ynklig ut, slokade med öronen och var tvungen att lägga sig ner :-D Hahahaha! Snacka om att hon MINNS att det gjorde ont en annan gång, och fick någon sorts akuta psykosomatiska besvär av att posera i fem minuter med bandage :-)

      Radera