fredag 2 maj 2014

Busters öron


Bokens titel: Busters öron
Författare: Maria Ernestam
Förlag: Månpocket, efter en överenskommelse med Bokförlaget Forum, 2007
Antal sidor: 369 + extramaterial

Efter att ha läst "Caipirinha med Döden" var jag helt tagen. Tänkte att jag genast måste få tag på Maria Ernestams nästa bok. En svensk författarinna som skriver fängslande, utan att det nödvändigtvis måste vara en kriminalroman. Och jag blev verkligen inte besviken!

"Busters öron" läste jag 2007 då den kom ut och jag har inte glömt den än. Den handlar i stora drag om en medelålders kvinna - Eva - som har växt upp med en undfallande, frånvarande pappa och en egoistisk, lynnig diva till mamma.

Nu är Eva 56 år gammal, går runt i sin vackra trädgård på västkusten och pysslar med rosorna. Hon får av sitt barnbarn Anna-Clara en dagbok som hon börjar skriva i. När minnena väl lockas fram, är det som att hon sveps in i den världen igen och återupplever sin ensamma, hårda barndom och sin utsatta ungdomstid.

Titeln "Busters öron" syftar på en händelse som man inte lär glömma i första taget! Själv kan jag sju år efter att jag läste boken fortfarande livligt se framför mig vad det handlar om...

Detta är en bok jag varmt kan rekommendera, den visar på relationerna mellan Eva och hennes mamma men även det förhållande hon har till sina egna barn och barnbarn och till sin stora kärlek (just den biten med mannen är den minst plausibla och intressanta...). Dessutom är det spännande! Extra plus för att huvudpersonen inte är särskilt sympatisk och lätt att tycka om i alla lägen, sånt gillar jag.

En välskriven roman i svensk småstadsmiljö om en flickas uppväxt i mitten av 1900-talet. Dysfunktionella familjer har man väl läst om förr, minst sagt, men det hindrar inte att detta är en fin, välskriven historia som man har svårt att lägga ifrån sig.Nutidens tankar varvas med återblickarna på Evas första kärlek, barnens far, hennes väninnor och förstås på den elaka mamman - kvinnan som hon bestämt sig för att döda.

Betyg: Mycket gott betyg till en bok man sugs in i.

Rekommenderas till: dem som vill läsa om relationer av alla de slag.

Snackis: Hyfsat bra som diskussionsämne.

Länk till boken på Adlibris: POCKET.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar