fredag 25 november 2016

Ondvinter


Bokens titel: Ondvinter
Författare: Anders Björkelid
Förlag: Natur & Kultur, 2015
Antal sidor: 278

Jag gillar sagor och läser fortfarande gärna sagor trots att jag är medelålders och mina ungar är stora. Särskilt gillar jag traditionella folksagor, de första delarna av Min skattkammare, den årliga "Bland tomtar och troll", Astrid Lindgrens sagor, John Bauers illustrationer och muntliga traditioner om maran, näcken, vättarna och trollen.

Men även sagor som gärna löper över flera böcker i långa serier eller tjocka kapitelböcker: Narnia-serien (C.S. Lewis), Harry Potter-böckerna (J.K. Rowling), "Huset Ardens gåta" (Edith Nesbit), "Agnes Cecilia" och "Tordyveln flyger i skymningen" (Maria Gripe), "Vargbröder" (Michelle Paver) och "Spiderwick" (Holly Black) massor av andra spännande sagoböcker där man kliver in i en annan värld.

Däremot läser jag inte så mycket fantasy, vad nu skillnaden mellan sagor och bokgenren fantasy är. Inte heller brukar jag dras mot särskilt många Young Adult-böcker om förälskade tonåringar som visar sig vara varulvar. Men renodlade sagor är jag väldigt, väldigt förtjust i och de trängs i mina bokhyllor.

"Ondvinter" är både fantasy och ungdomsbok - svensk dessutom, vilket väl måste vara ovanligt? - och jag skulle aldrig ha läst den om det inte vore för min kära bokklubb, där dagens värdinna valde boken och köpte varsitt ex till alla oss som är med. Så kul! Det är så här man vidgar sina vyer.

Boken är snabbläst, lagom tjock, kapitel (det gillar jag!) som är precis lagom långa. Målgruppen kanske är sisådär 11 år och uppåt men funkar bra för vuxna också. Totalt är det fyra böcker och detta är den första.



I korthet kan jag berätta att det handlar om en plats som skulle kunna vara Skandinavien, men kanske inte är det och som skulle kunna vara för flera hundra år sedan men det vet man inte heller. En liten by med små stugor och en omodern tidsålder är det i alla fall.

Avsides, nära den stora skogen, ligger en liten gård där tvillingarna Sunia och Wulf bor med sin far. Vi får veta att det är något udda med fadern, kanske även med de tonåriga barnen, och det verkar som att de besitter magiska krafter. En dag kommer en skrämmande man på besök och efter det inträffar den ena fruktansvärda händelsen efter den andra, vilket tvingar barnen på flykt. I den stora skogen möter de skrämmande varelser - och förklaringen till det mystiska som omgärdar fadern och dem själva...

Omdöme: Jag blev positivt överraskad och tyckte det var en härlig, lättläst saga med alla klassiska ingredienser.

Länk till boken på Adlibris: POCKET.

6 kommentarer:

  1. Tycker det är härligt att få läsa sagor även som vuxen :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, skönt att försvinna in i en annan värld.

      Radera
  2. Nu tycker jag inte att man ska koppla fantay genren att höra ihop med att vara en saga. Men det kan ju gå för denna då den riktar sig till barn. Men fantasy är en sak och sagor en annan. Hoppas du inte tar illa upp, men det är så jag tycker.
    Och denna fantasy serie gillar jag med. Men jag läser även fantasy som riktar sig mer mot vuxen publik.
    Ska väl förklara att jag är en allläsare, och gillar att läsa olika genrer och inte fastna i någon speciell även om jag nog ändå har hamnat just nu i YA kategorin men men...

    SvaraRadera
    Svar
    1. För mig är saga inte nödvändigtvis något som riktar sig till barn. Och framför allt finns det inget nedvärderande i det, jag ÄLSKAR sagor! Kanske är det skillnad, men det spelar marginell roll för mig. Jag läser inte Young Adult-böcker och gillar inte uttrycket heller. Men jag läser ibland böcker som säkert klassas som YA utan att jag begripit det och utan att jag letat i den genren. Överhuvudtaget tror jag att mycket av den här klassificeringen handlar om att förenkla för bokhandlarna...

      Radera
  3. Blev egentligen lite fundersam över hur defineras en saga mot fantasy. Och läste på Wikipedia. Här kommer i alla fall förklaring på en saga...

    Saga (efter det germanska verbet motsvarande svenskans säga; 'något sagt', 'utsaga') är en litterär genre.[1] En saga är en fantastisk berättelse som oftast börjar med "Det var en gång". Den är vanligen berättad för barn och har ofta övernaturliga inslag som magi, talande djur, förtrollade skatter och mytologiska väsen. Ofta handlar de om moral och har en slående sensmoral[1]. Prinsar och prinsessor är vanliga, men även fattiga bondpojkar och -flickor, vilka i sagan får en chans att bevisa sin duglighet för de kungliga i ett samhälle med medeltida drag. I vidare begrepp kan man också kalla all barnlitteratur för saga.[källa behövs] När barnsagor imiterar den traditionella muntliga sagans form kan den också kallas konstsaga[1].

    SvaraRadera
  4. Och förklaringen på fantasy... (förlåt att jag skickar så många kommentarer till dig, men blev själv intresserad utifrån vad jag menar vad som skiljer saga och fantasy åt)

    Fantasy (engelskt uttal: /ˈfæntəˌsi/) är en kulturell genre där en avvikande verklighet, till exempel magi eller andra övernaturliga företeelser, spelar en viktig roll. Delar som tillhör fantasyberättelsens grund är först och främst fantasivärlden,[1] vilken kan vara likt en sagovärld, eller likna västvärldens medeltid. Det finns ofta slott och drakar, monster och häxor, hjältar och fiender med i fantasyberättelser. I en del fantasyberättelser finns det två världar vilka berättelsen vandrar mellan, genom till exempel en magisk dörr som någon träder igenom eller genom att någon faller ner i ett magiskt hål. Huvudpersonen, hjälten, har ett uppdrag, ofta något eller någon den söker efter. Det är vägen dit, hur hjälten löser detta, som är berättelsens handling. Läsaren eller betraktaren får följa hur utmaningar och prövningar blir lösta, och hur målet eller gåtans lösning kommer närmare. Fantasyvärlden är full av magi, som används på många olika sätt. Både hjälten och hans fiender använder magi för att försvara sig och för att attackera andra. Det finns ett stort antal karaktärer, både onda och goda. Vanligtvis brukar de onda försöka ta över världen i början av berättelsen, medan hjälten gör allt för att skydda den. Oftast vinner hjälten till slut.[2]

    Fantasy skiljer sig från genren science fiction genom sitt förhållande till realismen. Där fantasy kräver att någonting inte kan ske, kräver science fiction att det som händer inte kan ske just nu, men skulle kunna hända eller skulle kunna ha hänt. Science fiction är, som namnet antyder, mer vetenskapligt inriktad fiktion, medan fantasy innehåller ett stort mått av magi. Det finns också blandformer av dessa två genrer. Fantastik på litteraturområdet och spekulativ fiktion inom film- och TV-serievärlden är både en paraplybeteckning för bl.a. fantasy, science fiction, skräck, magisk realism och folklore och en genre i sig genom att subgenrerna kan blandas.[3][4]

    SvaraRadera