måndag 7 maj 2018

Tematrio: Margareta!

Variationer på Margaret, Maggie, Meg, Margareta är uppgiften i veckans tematrio hos Lyrans Noblesser. Jag hoppar över författarna, för det känns lite lätt att säga Margaret Atwood och Margaret Drabble och försöker komma ihåg huvudpersoner som heter något Margareta-aktigt..


Den första jag kommer att tänka på är Meg i "En nypa salt". Hon heter egentligen Nutmeg (Muskotnöt). En väldigt rar feel-good som jag tyckte mycket om!


Sedan väljer jag Greta i "Låt vargarna komma", en fin historia om syskonkärlek och rivalitet - men också om den förödande AIDS-epidemin som på 80-talet beskrevs som en modern digerdöd.


Foto: Brad Verter. Förstautgåva från 1967. Bild hämtad från Wikipedia.

Slutligen får jag krypa in under ett stenblock och skämmas, för jag tipsar om en klassiker som jag har i bokhyllan och som jag förstås borde ha läst men... Nämligen Margarita som rimligen borde figurera i Mästaren och Margarita. (Frågan är om tematrio-reglerna tillåter tips från bloggare som inte vet vad de pratar om?!)
13 kommentarer:

 1. Mästaren och Margarita har jag försökt läsa många gånger, men det vill sig inte

  SvaraRadera
 2. Nypa salt och Mästaren har väntat länge i min bokhylla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag var en mer strukturerad person när det gäller läsningen så hade det nog varit dags för flera klassiker nu - men jag tenderar att slita åt mig det som ser mest lockande ut i bokhögen, utan närmare eftertanke... Kanske gör du likadant?

   Radera
  2. haha, struktur ingår inte i mitt ordförråd... det nya lockar med gillar klassiker ❤️

   Radera
 3. Elegantatt få med Bulgakov! Jagkunde omöjligt hoppa över Atwood.En favorit i riktigt många år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänkte nog mest att jag skulle anstränga mig lite extra eftersom det var ett tag sedan jag var med i tematrion :-)

   Radera
 4. Mästaen och Margarita finns oläst i min bokhylla. De två andra känner jag inte till. Tack för tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att höra att jag är i gott sällskap!

   Radera
 5. Jag gillade verkligen "Låt vargarna komma"!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag med! Det är länge sedan jag läste den nu, men jag minns den mycket väl. Det var något med stämningen i boken som jag fastnade för.

   Radera
 6. Av dina är det bara Mästaren och Margarita jag känner till, men har heller inte läst den. Tack för tips, blev nyfiken på En nypa salt! Hur kul kan det vara att heta muskotnöt förresten? :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nutmeg låter ändå en anings lite roligare än Muskotnöt :-) Men visst finns det en dansk skådespelerska som heter Paprika? Det tycker jag är lite kul. Erika, Ulrika, Annika, Jessica, Paprika...

   Radera