fredag 1 mars 2019

Helgfrågan: Varför slutar man bokblogga?


Vackert bibliotek! Jag fotade Stockholms Stadsbibliotek förra veckan, 
när jag var i stan på kundmöte.


Mia frågar i denna veckas helgfråga "Varför tror du många slutar blogga?" och "Ge ett tips på en bra bokblogg!".

Jag misstänker att folk slutar för att de får småbarn (i alla fall har jag sett flera bloggare som lagt av när de nyss fött barn), när de får nya och mer krävande arbeten, när de drabbas av en livskris eller svår sjukdom. Sedan finns ett gäng som tycks ha slutat för att de helt enkelt tröttnat - det kanske inte ger dem någon större tillfredsställelse längre.

Ganska ofta verkar det vara stress som får bloggarna att sluta: man orkar inte med sitt vanliga, jäktiga liv och dessutom känna pressen att läsa böcker och recensera dem.

Själv läser jag inte alls så mycket som många andra bloggare. Jag skriver inte lika ofta heller. Jag får inte särskilt många recensions-ex alls. Inte så konstigt: förlagen vill säkert ha någon som spottar ur sig snygga inlägg fem dagar i veckan och helst samtidigt på Instagram (med tjusiga bilder). Det funkar inte i mitt egenföretagarliv just nu.

Men, men. Jag gillar min bokblogg så jag fortsätter ändå!

När det gäller att tipsa om andra bloggar så hänvisar jag till min lista med favoriter, som ligger här i vänstermarginalen (om man kollar på datorn - på mobilen tror jag inte den syns alls, tyvärr...).

Många skriver fantastiskt bra inlägg, genomtänkta texter, tar fina foton, är aktiva och pålästa och insatta. Det kryllar av duktiga bokbloggare där ute! 

21 kommentarer:

  1. med små kottar dygnet runt kan det vara svårt att hinna läsa, ännu mindre att blogga... jag får många bra tips av bokbloggare.

    SvaraRadera
  2. Stress har varit mitt skäl när jag gjort pauser.
    Snygga inlägg tror jag inte man behöver ;-) men förlagen brukar vilja veta antalet läsare, profil på bloggen och en del sånt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, jag tror inte heller man måste göra snygga inlägg - jag menade på Instagram: DÄR tror jag att det spelar större roll att man gör snygga grejer som de kan dela vidare.

      Radera
    2. Lotten, nu har jag lagt till din bokblogg - hade tydligen missat det. Har plockat bort en del andra som hade fel adresser eller slutat blogga också. Det var länge sedan jag uppdaterade listan, inser jag.

      Radera
  3. Tiden och stress påverkar helt klart bloggandet. Och livet i stort.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, och det måste det ju få göra - för oss alla. Det är ju trots allt en oavlönad fritidsaktivitet, inte ett tvång.

      Radera
  4. Du har så rätt, det finns en massa fina bokbloggare!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, och det är väldigt trevlig stämning mellan bokbloggarna, måste jag säga! Aldrig hårda ord eller smutskastning eller baktalande.

      Radera
  5. Visst finns det många bra bokbloggar! Tror förutom det du nämnar att en anledning också kan vara att blogg som format inte är lika stort längre. Det finns så många andra kanaler att välja. Vissa finns t ex bara på Insta eller har youtube istället.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Instagram är tilltalande, enkelt, snabbt och snyggt. Jag tror också att många har försvunnit dit. Bloggar tar mer tid, på alla möjliga vis.

      Radera
  6. tycker också att stämningen är trevlig bloggare emellan somliga har en ju mer kontakt med än andra. men jag tar mig ofta tid att läsa på andras bloggar, för jag tycker att det är roligt, helt enkelt. och min blogg är min läsdagbok

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det här är min läsdagbok också och förhoppningsvis en inspiration till andra - precis som jag själv får nya boktips eller blir peppad att prova en författare jag kanske valt bort, en genre jag annars inte skulle läst osv. Tycker det är jättekul att bläddra bland de andra bloggarna!

      Radera
  7. Kanske är det så att instagram behövs om man vill ha recensionsex numera. Fler tittar på bilder än läser långa inlägg. Jag har fått en bok i hela min bloggkarriär. Det är helt skumt att få en bok.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det tror jag. Förlagen vill nog synas på det viset. Och jag håller helt med dig om att det känns skumt att FÅ en bok - att någon på riktigt skickar hem en inbunden roman till mig för att få veta vad jag tycker om den, DET är en märklig känsla!

      Radera
  8. Man får ställa in nivån efter omständigheterna. Suveränt att du fortsätter! Jag tittar in hos dig emellanåt för att läsa. Du har nog rätt i att många som får barn slutar, på så vis får man ju förklaringen till att det känns som om medelåldern höjts bland bokbloggarna. Inte för att jag är så insatt i Instagram, men kan även tänka att yngre lockas av just bildfokuset samt den direkta och snabba bekräftelsen. Det eftertänksamma bloggandet passar mig bra, så länge det känns roligt och stimulerande kommer jag att fortsätta. Rec.ex eller ej. :)

    SvaraRadera
  9. Bra, Åsa! Jag gillar din blogg! Mig passar det bra att läsa bloggar, inte bara swischa förbi några bilder, men jag funderar ändå på att skaffa Instagram för att tipsa om recensionerna i bloggen. Lite som Annette på "Just nu just här" gör.

    SvaraRadera
  10. Jag tänker att de som håller i sitt bloggande är de som känner ett behov av att uttrycka sig i skrift. För min del så handlar det mycket om att skapa en extern hårddisk som hjälper mig att minnas, vad jag tänkt, läst och upplevt. Det kan jag inte skapa på Instagram, där ryms bara bilderna. De har dock blivit allt viktigare för mig så jag vill inte vara utan Insta, bloggen och Instagram kompletterar varandra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har nog rätt i att många som bloggar under en längre tid är personer som skriver: hade det inte varit en blogg så hade det varit något annat! Jag har skrivit brev, dagböcker, texter, kåserier - och nu bloggar - hela mitt liv.
      Det lutar åt att även Boktanken får ett Instagram-konto. Får se om jag lyckas få till det bara, tekniken strular. Bilderna har jag ju redan och det kan vara ett bra sätt att hitta fler boknördar och litteraturintresserade.

      Radera
  11. Håller med - det är nog ofta tidsbrist som gör att man inte längre orkar blogga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag misstänker att det även har att göra med respons: man vill ha kommentarer, inlägg, lite uppmuntran. Så tack, Boklysten, för att du lämnade en rad här! Sånt betyder mycket.

      Radera