tisdag 26 mars 2019

Topplista: Romaner med verklighetsbakgrund

Dagens bloggutmaning står Johanna för, som ber oss "lista skönlitterära berättelser som bygger på verkliga händelser". Jag läser en hel del sånt och tycker väldigt mycket om det.

I romanens form tillåts ju verkliga personer få tankar som man inte kan veta om de faktiskt haft - och verkliga händelser kan skruvas till litegrann eller broderas ut. Jag tycker att man kan lära sig mycket av de romaner där författaren gjort grundlig research och sedan diktat ihop en berättelse om något som hänt i verkligheten.


Först ut är "Wolf Hall", en favorit om kung Henrik den åttondes hov och hans närmaste förtrogna, men även hans hustrun, släktingar, rådgivare, fiender och utmanare. Vilken fantastisk roman detta är! Som är förflyttas till London på 1500-talet och uppleva det på plats. Författare: Hilary Mantel.


Serien om Stockholm under 1800-talet (och halva 1900-talet) är också alldeles otrolig i sin detaljrikedom; här blir de faktiska platserna levande igen, trots att de ofta rivits och byggts om. De politiska händelserna i bokserien är sanna men människorna förstås uppfunna. "Stad"-serien kan jag varmt rekommendera om någon nu inte har läst den! Författare: Per Anders Fogelström.


Visserligen är "Underdog" en berättelse om författarens barndom, så han vet ju garanterat bäst själv vad som är fakta och vad som är fiktion, men det är en makalöst bra barndomsskildring som jag skulle kalla just skönlitterär men med verklighetsbakgrund. Författare: Torbjörn Flygt.


I "Blodbunden" får vi följa författarens alter ego genom funderingar kring barn, planerade graviditeter, spermadonatorer och provrörsbefruktning kontra hans egen uppväxt i en minst sagt märklig familj... Det här var verkligen en läsupplevelse för mig! Jag skulle tro att i stort sett allt är verklighetsbaserat, men det är skrivet som en roman. Kanske skulle man helst kalla det autofiktion. Författare: Augustin Erba.


Slutligen får jag väl nämna "Sekten på Dimön"-trilogin som verkar så skruvad så man knappt kan tro att det finns någon verklighetsbakgrund alls - men det gör det. Plågsamt mycket, dessutom. Böckerna har sålt i enorma upplagor och översatts till många andra språk. De kan läsas som spänningsromaner inifrån en sekt, men är också en skrämmande skildring av hjärntvätt och människans hänsynslöshet. Författare: Mariette Lindstein.

25 kommentarer:

  1. sett bra dokumentär i svt om sekter, hemskt, speciellt för barn.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, detta att manipulera andra människor så systematiskt är helt vidrigt.

      Radera
  2. Fogelström-serien borde jag verkligen läsa om. Jag var så ung när jag läste dem, så minns dem knappt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte läst den avslutande delen (femte boken), kände mest intresse för de tidigare. Funderar på att läsa den serien som istället börjar ännu tidigare, under 1700-talet, med "Vävarnas barn".

      Radera
  3. Underdog och första delen av Sekten på Dimön-trilogin har jag läst. Wolf Hall har jag oläst i bokhyllan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar ju alla böckerna jag har listat här ovan, så jag får väl särskilt tipsa dig om att kolla in "Blodsbunden" isåfall. Väldigt fin bok med många funderingar och dilemman.

      Radera
  4. Sekten på Dimön måste jag nog läsa någon gång!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oerhört lättläst och spännande, bra driv i dem!

      Radera
  5. Verkligen intressant lista. Woolf Hall hade jag lånat en gång men av olika orsaker kom jag igång för sent med läsningen och blev tvungen att lämna tillbaka det till bibblan. Jag kanske skulle göraett nytt försök nu när jag inte jobbar längre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag höll på att bli komplett galen på att "alla" hette Thomas - men när jag väl kommit över den irritationen och lärt mig skilja på alla olika thomasar så älskade jag den romanen!

      Radera
  6. Wolf Hall står oläst i hyllan, känner på mig att jag kommer gilla den. Har läst den första i Dimön-serien och den var bra. Kände igen attityden och tänket i boken, inte från en sekt men faktiskt vissa arbetsplatser. Skrämmande!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Även jag känner igen en hel del i Dimön, men vill inte säga mer om det på en så pass publik blogg som detta ändå är. Visst är det hemskt hur lätt man kan fastna i osunda förhållanden eller rent av instängd i en sekt? Ingen tror väl det om sig själv.

      Radera
    2. Nej precis! Nej du behöver inte berätta. :) Kände igen mycket av den där mentaliteten: är du inte med oss, så är du emot oss. Jag kanske skulle ta och fortsätta serien. Är de andra två lika bra?

      Radera
    3. Jag tyckte väldigt mycket om ettan och trean, men upplevde tvåan som lite för osannolik i det som handlade om sektledaren. Men Mariette Lindstein svarade mig här i bloggen och det var väldigt intressant att läsa HENNES syn på det hela. Du kan söka på "Sekten som återuppstod" här i bloggen så ser du hennes inlägg i kommentarerna. Jag tycker det berikar läsningen att ha hennes historia i bakhuvudet!

      Radera
    4. Åh det låter intressant! :D Jag ska genast kolla hennes svar. Kan vara riktigt intressant att ha med sig när man läser boken. Så nu måste jag ju läsa fortsättningen! Tack! :)

      Radera
  7. Underdog har jag läst och jag minns det som att det var en bra bok där jag kände igen väldigt mycket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var alla de där små detaljerna som fick mig att känna igen en hel del från min egen barndom. Väldigt fin bok!

      Radera
  8. De tre böckerna om sekten låter väldigt bra. Lite otäcka också. Ha en fin kväll kram från Nina

    SvaraRadera
    Svar
    1. De är lite otäcka, det är sant, MEN det finns väldigt mycket hopp och framtidstro i dem också!

      Radera
  9. Tack för jätteintressanta tips. Wolf Hall har jag faktiskt stående bland mina olästa böcker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och jag tror att du skulle gilla Augustin Erba. Kolla in den boken! Riktigt bra.

      Radera
  10. Wolf Hall, så klart! Fogelström, Underdog och Erba som jag också har läst. tänkte inte på det

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men det finns ju så vansinnigt många böcker som har en verklighetsanknuten bakgrund - och ändå kan räknas som skönlitterära. Jag såg att någon tipsat om "Haren med bärnstensögonen" - ett lysande exempel på en roman baserad på faktiska händelser. Visst hade du också läst den?

      Radera
  11. Fogelström böcker känns klockrena, väldigt bra, vet inte varför jag inte tänkte på den serien....

    SvaraRadera
  12. Mariette Lindsteins trilogi har jag ju läst, att jag missade den, så bra! Ofattbart att där finns en verklighetsbakgrund. Nyttiga insikter.

    SvaraRadera