Bokens titel: Läget i landet
Författare: Po Tidholm
Förlag: TEG Publishing, 2017
Antal sidor: 95
"Läget i landet" är en fyndig titel, när man vet vad boken handlar om - men särskilt intresseväckande är den ju inte och inte heller det oengagerat designade omslaget. Men: nu hade ju bokklubbsväninnan bestämt att vi skulle läsa den här lilla boken och då gör man det oavsett hur trist framsidan ser ut.
Och vilken överraskning! Det här hör garanterat till det bästa jag läst den här sommaren. Po Tidholm är en "jätteduktig journalist" (det är inte jag som påstår det, utan han själv!) som här har skrivit 89 korta tankar om varför landsbygden är viktig även för storstadsborna. Eller borde vara det, åtminstone!
Tankarna är korta och mycket välformulerade. Jag föreställer mig att han lagt ner en hel del tid på formuleringarna, för de är exakta, kärnfulla och lättbegripliga på ett sätt som är svårt att åstadkomma när man ska begränsa sig.
Jag kom på mig själv med att anteckna mängder av passager, som jag tyckte var extra bra och som jag ville ta upp i bokklubben.
#67: "Den landsbygd som fungerar bäst är den som på ett tydligt sätt förmår leva upp till stadsbornas förväntningar och behov."
#87: "Positiva exempel har en tendens att ställa sig i vägen för strukturerna. Och det är ju trots allt strukturerna som är viktiga, allt annat är egentligen bara berättelser. På ett mänskligt plan kan jag förstå att det behövs, men i arbetet med att förändra svensk landsbygd är de ett hinder i det intellektuella arbetet."
#25: "Samtidigt som medborgarens upplevelse är att grannarna flyttar, kommunen krymper, ekonomin minskar, butiker försvinner, välfärdstjänster försämras och vakanserna på arbetsmarknaden uteblir, så berättar kommunen och regionen alltid om hur bra allting går. Helt enkelt därför att det politiska systemet så kräver. Varje utspel måste göras i förhållande till konkurrenten: den andra kommunen, den angränsande regionen."
Det är tänkvärt och insiktsfullt och rakt igenom intressant att läsa Tidholms tankar om landsbygdens problem - och hur de i allra högsta grad gäller storstaden också.
Länk till boken på Adlibris: DANSKT BAND
Tack till svägerskan på Göteborgs stadsbibliotek som återigen lyckades hitta en bok som är helt hopplös att få tag i här hemma!
Ibland kan en bok som ser tråkig ut ha ett fantastiskt innehåll. Tack för tipset.
SvaraRaderaJa - det är roligt att bli så positivt överraskad!
RaderaTyckte den var helt suveränt bra! Följde först via facebook, där boken förra sommaren (89 dagar innan valet) publicerades med ett dagligt kapitel. Att också läsa boken sammanhängande var sen givet. Träffsäkert, kunnigt och underhållande.
SvaraRaderaKul att höra, Åsa! Jag hade inte den blekaste aning om det här när vi fick veta bokvalet. Under bokklubbens samtal framgick att en av oss hade följt författaren på precis samma sätt som du gjorde - själv visste jag inte ens om att det var SÅ de här små numrerade styckena tillkommit. Tycker det var en MYCKET bra bok skriven av någon som verkligen satt sig in i problematiken och tänkt till kring den.
Raderaintressant... mellanmjölkens land
SvaraRaderaMå vara hänt, men MIN tanke var att mjölkkannan skulle symbolisera det lantliga som gärna uppfattas som gammalmodigt, lite "bakom" och rart romantiskt medan mjölktetran är storstadens moderna, lite själlösa sätt att handskas med en produkt som framställs på landsbygden.
RaderaMycket bra bok som är perfekt diskussionsunderlag!