onsdag 2 september 2020

Oduglingen


Bokens titel: Oduglingen 
Författare: Viktoria Höglund
Uppläsare: Sofia Berntsson
Förlag: Southside Stories, 2020
Antal minuter: 2 tim 12 min

Direkt efter att jag lyssnat klart på "Den som haver barnen kär" började jag på kortromanen "Oduglingen", som är en fristående fortsättning på den förstnämnda. 

Här har Malin just hunnit pusta ut efter den dramatiska avslutningen på förra boken när hon får en panikslagen ung patient på halsen; Emil som är en begåvad musikstuderande som inte alls vill plugga musik.

Emils mamma har länge pressat honom att bli något hon själv velat bli och under hela sin uppväxt har han ställt upp på hennes orimliga krav. Nu varken vill eller orkar han längre. Han berättar för sin mamma att han tänker sluta spela. Hon blir ohyggligt besviken och efter det får han inte längre tag på henne. Vad har hänt mamman?

Mitt omdöme: En riktig Roald Dahl-novell, med hat och kärlek, skuld och ånger. Inte alls så oförutsägbar som det står i omdömena, men det kvittar: jag gillar den!

2 kommentarer:

  1. Låter bra! Jag gillar ju Roald Dahls små kluriga skräckisar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gör jag med! Där det inte är blodet och våldet som är det viktiga, utan drifterna som gör att folk får för sig att döda. Här är temat väldigt tydligt uttalat från första början: prestationskrav. Inte så klurigt alltså, men bra ändå!

      Radera