tisdag 13 september 2016

Tematrio: Bibliotek


Det var evigheter sedan jag var med i en tematrio, men denna vecka tycker Lyran att vi ska skriva om fiktiva texter som handlar om bibliotek, läsning, böcker, bokhandlar etc. Det var ju rätt lätt!

Rosens namn av Umberto Eco
Denna underbara bok om medeltida munkar som är så elaka och förslagna! Inne i klostret finns ett makalöst bibliotek och i skrivsalarna sitter munkarna och illuminerar anfanger med bladguld och målar helgon i marginalerna. Alla läsare minns väl det storslagna bokbålet (jag skriver inte ut det tydligare än så, eftersom det riskerar att förstöra för dem som inte läst boken)? Jag älskade den romanen, läste den flera gånger.

Den oändliga historien av Michael Ende
Läs boken istället för att se barnfilmen! Skolpojken Bastian drömmer sig bort från ett händelsefattigt liv genom att läsa boken "Den oändliga historien" som han stjäl på ett antikvariat. Han sugs in i handlingen och blir faktiskt en del av den. Tänkvärd och spännande historia som passar alla åldrar.

Mordet i Eiffeltornet av Claude Izner
Underhållande, fånig mysdeckare att ha i handväskan och plocka upp när man åker pendeltåg. Huvudpersonerna driver en liten boklåda i Paris vid Seines strand i slutet av 1800-talet. Lite mord och lite kärlek och en god portion dammiga böcker förekommer.

12 kommentarer:

 1. Den oändliga historien har jag inte läst men jag har hört mycket om den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var så länge sedan jag läste den, så jag vågar inte helt odelat gå i god för att jag fortfarande skulle tycka om språket - men historien fängslade, det minns jag.

   Radera
 2. Rosens namn, vilket bra val! Det är ju klockrent.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gillar verkligen den. Tänk vad poppis det blev att skriva om kloster, munkar och mordgåtor efter den!

   Radera
 3. håller med Sanna! har inte läst Ende och Izner

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egentligen är "Momo eller kampen om tiden" mycket bättre än "Den oändliga historien", kommer jag på nu när jag skriver om detta. Samma författare. Och Izner kan du hoppa över, om du inte är i behov av något extremt lättviktigt.

   Radera
 4. Rosens namn är en favorit både som bok och film, massor av böcker i den. ;) Mordet i Eiffeltornet blev jag inte värst imponerad av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, den där Claude Izner (är det inte två gamla tanter, har jag för mig, som skriver under pseudonym?) lockade inte till fler köp. Som sagt: en okej bok att läsa på resan - sedan inte mer. Rosens namn däremot är underbar!

   Radera
 5. Svar
  1. Hoppa över den sista! De andra två kan jag däremot rekommendera.

   Radera
 6. Har läst de två första och ser att jag kanske kan hoppa över den tredje ;)

  SvaraRadera