söndag 19 mars 2017

Hela kakan


Bokens titel: Hela kakan
Författare: Kakan Hermansson
Förlag: Månpocket, efter en överenskommelse med Bokförlaget Forum, 2017
Antal sidor: 143

Jag vet inte egentligen vem Kakan är. Om någon hade sagt Kakan till mig innan jag läste den här boken, så skulle jag nog gjort associationerna "knallrött läppstift" och "högljudd typ", dock inte nödvändigtvis i den ordningen.

På Wikipedia får jag lära mig att hon är en person som varit med i teveprogrammet Jills veranda (där hon tydligen skakat om Jills konservativa, amerikanska gäster), Morgonpasset i P3 (det måste väl vara där jag har hört henne?), långköraren På spåret (tillsammans med sin far, som jag för övrigt inte heller känner till.. och man får inte veta hur det gick för dem), pratat i Sommar i P1 (brukar vara en stor grej!), agerat som någon sorts sidekick i Idol (ett program jag aldrig frivilligt skulle titta på) och miljoner andra grejer. Och så är hon DJ, keramiker, ståuppkomiker och radikalfeminist.

Jisses, vad en del människor hinner med mycket! Men det är inte allt.

I boken får vi veta att hon också är lesbisk och tjock och har ADHD, alla tre egenskaperna (okej, inte egenskaper, men ni fattar vad jag menar) är väl var och en för sig tillräcklig för att bli mobbad i skolan eller konstant uppmärksammad eller alltid ifrågasatt eller något annat negativt. Människor är inte alltid snälla mot dem som sticker ut - och Kakan är nog en sån som det är tacksamt att vända sina primitiva aggressioner mot om man är typen som gillar att "hata" folk man inte ens känner.

Själv bryr jag mig inte ett dyft om vem Kakan Hermansson ligger med, hur många kilo hon väger, vilka kändisar hon jobbat med, om hon har koncentrationssvårigheter eller vad. Det som är intressant med henne som offentlig person och som författare är att hon är radikalfeminist.

Jag kallar mig själv för feminist och är stolt över min ringa insats för alla människors lika värde; jag försöker så gott jag kan att inkludera alla och kämpa i det lilla för min övertygelse. Jämfört med Kakan framstår jag dock som så... bla-ha. På något vis väger det nog lite tyngre att vara ung och arg. Och gärna homosexuell (och jag föreställer mig att det är närmast obligatoriskt att vara kommunist eller rösta på FI) och någon som syns.

Jag är bara en blek kopia, det ser jag också, men jag gör vad jag kan för att förändra världen, även om det bara är i min omedelbara närhet.

Men vilken usel bokrecension! Åter till ämnet: "Hela kakan" är en lättläst, grymt feministisk bok som lyfter fram viktiga sidor av tjejers och kvinnors vardagsliv i skuggan av männen. Det är också en berättelse om Kakans uppväxt, vilket gör det hela så mycket mer personligt och begripligt än om det bara varit en pamflett, ett stridsrop.

Jag gillar det här! Det är ganska så spretigt och dåligt sammanhållet, det borde ha redigerats bättre och man skulle ha rensat ut alla underliga och felaktiga stavningar - men om vi bortser från det, så är det intressant läsning. Om kvinnors rädsla för mäns våld, om patriarkatet förstås, om hur behagsjuka vi kvinnor fostras till att vara, om våra tuktade röster och kroppar, om hur vi tacksamt nöjer oss med att Sverige är mer jämställt än andra länder.

Mitt omdöme: Du kanske inte vill bli radikalfeminist, men vill lära dig mer om feminism i dagens Sverige? Då är det här en bra och lättläst bok som förklarar varför kampen ännu inte är över.

Länk till boken på Adlibris: INBUNDEN och POCKET

Tack Kakan för den fina hälsningen och tack förlaget för recensions-exet!

1 kommentar:

  1. Jag fick också den här boken utan att knapp veta vem Kakan är, men tyckte att det var riktigt kul att läsa en bok om en person som jag aldrig hade valt själv (boken alltså, inte personen) och jag tyckte att den bitvis var riktigt intressant. Men spretig som du säger ...

    SvaraRadera