tisdag 29 augusti 2017

Coffin road


Bokens titel: Coffin road
Författare: Peter May
Originalets titel: Coffin road
Översättare: Charlotte Hjukström
Förlag: Modernista, 2017
Antal sidor: 319

Man skulle kunna tänka att författaren gör det lätt för sig genom att förlägga handlingen i denna spännande roman till Yttre Hebriderna, den lilla ögruppen utanför Skottlands västkust nästan så långt norrut man kan komma - omgiven av stormande hav på alla sidor - eftersom landskapet som sådant är så dramatiskt med sina karga klippor, farliga stup, sandstränder och ljunghedar.

Och att sedan placera huvudpersonen dyngsur och iskall på en av dessa stränder, kippande efter andan, mörbultad och totalt utan en aning om vem han är eller varför han är där - bara med vetskapen att han uppenbarligen har undkommit drunkningsdöden med nöd och näppe.

Han stapplar upp från stranden, vet inte i vilken riktning han ska gå men räknar med att finna någon sorts civilisation, träffar en kvinna som tilltalar honom "mr Maclean" och är bekymrad över hans tillstånd - hon visar honom stugan han tydligen bor i och där möts han av en svansviftande hund som blir glad att träffa honom.

Men vem är han? Och vad gör han här? Vad heter han? Varför finns inte en endaste ledtråd någonstans i hela stugan - hur är det möjligt att leva ett liv utan att ha något alls som berättar om vem man är? Han har dessutom en känsla av att minnesförlusten döljer fasansfulla upplevelser som han inte vågar komma ihåg.

Jag fastnade redan på första sidan, ska jag erkänna. Det är inte blodigt eller snaskigt, utan bara ruggigt spännande på ett klassiskt sätt.

Maclean sitter ensam och undrar vem han är, stormen tjuter utanför stugknuten, vågorna skummar på havet, båtarna sliter sig ur sina förtöjningar, de få människorna hukar sig i blåsten. Samtidigt, på fastlandet, går en tonårstjej omkring och sörjer sin döde far - nej, han hette inte Maclean! - och flera vetenskapsmän arbetar i det fördolda med forskning som kan få stora konsekvenser för penningstarka, multinationella företag.

Omdöme: Jag har inte läst något av Peter May förut, men hört att hans Lewis-trilogi ska vara väldigt bra. "Coffin road" var mitt första möte med såväl författaren som Hebriderna och jag gillade det mycket! En välskriven spänningsroman att avnjuta.

Länk till boken på Adlibris: INBUNDEN

Tack till förlaget för det i dubbel bemärkelse överraskande recensions-exet.

9 kommentarer:

 1. Jag har läst de två första böckerna i Lewis-trilogin och tyckte mycket om dem :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här hänger tydligen inte ihop med dem, men utspelar sig på samma ställe. Jag tror jag ska läsa Lewis-trilogin, faktiskt!

   Radera
 2. Jag har läst alla Peter Mays böcker som har släppts på svenska och de är ungefär lika bra allihop. En del är till och med bättre än denna :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande! Jag måste nog läsa de andra, jag också. Gillade hans sätt att få fram spänning utan en massa snaskigt blod eller klockor som tickar ner.

   Radera
 3. Det låter så lockande att jag skulle vilja läsa boken direkt, om det inte var för att jag just gjort det :) Precis som du beskriver den upplevde jag också Coffin Road, och på Instagram välkomnades jag av Monika här ovan till Yttre Hebriderna fanclub ;) Jag kommer också att läsa Lewis-trilogin efter den här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag föreställer mig att Peter May har betytt mycket för besöksnäringen på Hebriderna och Skottland :-)

   Radera
  2. Det låter ganska sannolikt ��

   Radera
  3. Och där blev :-) istället två ??

   Radera
  4. Hehe, det är den ständiga kampen mellan mitt Blogger och ditt WordPress, du vet :-)

   Radera