fredag 18 januari 2019

Bokbloggsjerka: bästa barnboken


Annikas bokbloggsjerka har en ny fråga varje fredag och denna vecka är det "Vilken är den bästa barnboken/ungdomsboken som någonsin skrivits?" En naturligtvis fullständigt omöjlig sak att besvara!

Det är lätt att säga Harry Potter, men jag läste den som vuxen och tycker den passar alla åldrar - det är inte en barnbok för mig. Så jag tänker tillbaka på min egen barndom istället. Vad gillade jag då? "Emil i Lönneberga" - det var tre böcker och jag läste dem om och om igen. "Kajsa Kavat" av samma författare - en bok med små korta sagor, helt underbar.

Jag lärde mig läsa när jag var fyra och sedan dess har jag varit en bokslukare med stor förkärlek för mystiska världar parallellt med vår egen. "Huset Ardens gåta" av Edith Nesbit är en sådan. "Tordyveln flyger i skymningen" av Maria Gripe är en annan.


Och den bästa av dem alla då: Narnia! Det finns väl ingenting som går upp mot C. S. Lewis serie om lejonet Aslan och alla de engelska barnen som på olika vis hamnar i Narnia-världen. Jag har mer eller mindre läst sönder mina gamla exemplar från 70-talet. (Bäst är "Häxan och lejonet", här på bilden mitt ex från 1975.)

Nu som vuxen ser jag bibliska referenser överallt i texterna - inte bara i det godmodiga, ädla lejonet Aslan - men allt sånt gick mig helt förbi som barn (tack och lov).


22 kommentarer:

  1. C.S. Lewis har jag sett filmatiserat. Maria Gripe läser jag ibland nu; Agnes Cecilia – en sällsam historia läses på universitet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Agnes Cecilia" tänkte jag ta med som exempel, men jag var tvungen att begränsa mig.

      Radera
  2. Jag har varken läst narnia eller så många av astrid lindgren, bara pippi men kommer inte ihåg någonting av den läsningen men vet att jag läste de böckerna många gånger.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pippi Långstrump och Karlsson på taket är de två Astrid Lindgren-figurer som jag verkligen inte klarar av. Emil i Lönneberga, barnen i "Bröderna Lejonhjärta" och just de där korta sagorna är däremot fantastiska!

      Radera
  3. Narnia läste jag för några år sedan, som vuxen alltså. Den håller än :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt! Jag har inte läst om dem på länge, men när jag läste dem högt för mina ungar (femton år sedan, kanske?) så minns jag att jag såg alla de där kristna symbolerna som jag inte begripit som barn.

      Radera
  4. Det är väl tur att man inte begrep Bröderna Grimms sagor. Folk som sålde sin själ till Djävulen och annat smått och gott.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det räckte med att man begrep att föräldrar kunde vara elaka nog att sätta ut sina egna barn i skogen för att svälta ihjäl. Hu!

      Radera
  5. Maria Gripes böcker är så fantastiska. Harry Potter har jag inte läst, men snart så. Slog nämligen till och köpte hela serien på engelska före jul.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Å, de engelska böckerna jag har sett har så fina omslag! Härligt att läsa allt utan att behöva vänta ett år mellan varje bok, som vi andra fick göra :-)

      Radera
  6. C S Lewis läste jag inte förrän under litt.vet-studierna och då var jag ju (i princip) vuxen. Att de finns med bland kurslitteraturen på sådan kurser ska kanske ses som att de är av extra betydelse. Men, jag föll ändå mer för Alice i Underlandet, både under uppväxt och studietid. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänk, jag har alltid tyckt att Alice är lite läskig. Som en enda lång hallucination. (Jag läste den som barn och har sett den som film som vuxen.)

      Radera
  7. Maria Gripe har jag inte läst så mycket av i min uppväxt av någon anledning. HP har jag läst som vuxen; lyssnat på flera böcker lästa av Stephen Fry, superbra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Maria Gripe har skrivit mycket som pendlar mellan nutid och barn som uppfattar skuggor/röster/bilder/spöken som berättar som ett liv förr. Väldigt suggestiva och spännande - och lärorika.

      Radera
  8. Tordyveln flyger i skymningen finns oläst i min bokhylla. Jag kom nämligen underfund med att alla verkar ha läst den utom jag så då köpte jag den när jag hittade den på loppis. Nu gäller det bara att få tid över att läsa den också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den gick som radioteater en sommar när jag var liten. Ohyggligt spännande! Och boken läste jag väl tio gånger till.

      Radera
  9. Maria Gripe är en bra författare men jag tror jag mest utav hennes böcker i vuxen ålder. Läste en kurs barn- och ungdomslitteratur och det gav mycket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, ja, jag har aldrig satt mig in i hennes böcker SÅ noga! Jag bara uppskattade läsningen och fantasivärldarna, helt utan djupare reflektion.

      Radera
  10. Narnia ja. Jag läste den, men blev så himla besviken, kände mig liksom lurad (fattade inte de kristna parallellerna). Men när jag många år senare läste den serien högt för barnen så gillade jag den

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag fick böckerna när jag var åtta år och sedan i julklapp och födelsedagspresent i något år, så jag hade garanterat läst hela serien flera gånger om när jag fyllde 9-10 år. Då var jag alldeles för ung och obildad för att tänka på kristendomen medan jag läste.

      Radera