lördag 25 januari 2020

Äldre dam med onda avsikter


Bokens titel: Äldre dam med onda avsikter
Författare: Helene Tursten
Uppläsare: Marie Richardson
Förlag: Bokförlaget Nona
Antal minuter: 3 tim 20 min

Det här var rolig lyssning! Marie Richardson är fullständigt fenomenal; hon talar extremt tydligt utan att bli teatralisk och hon har en härligt djup röst. Verkligen skönt att lyssna till henne.

Boken är fem kortare berättelser om en 88-årig dam, Maud, som bor i en ärvd lägenhet i Göteborg. Det är en grandios lägenhet - en våning på över trehundra kvadrat - och det finns rätt många som är villiga att göra mycket för att komma åt den.

Men Maud är seg och frisk, inte det minsta virrig även om hon spelar det och inte alls skröplig även om hon låtsas så ibland. Jag förmodar att Helene Tursten hade väldigt roligt när hon skrev boken, för här har hon gått lös fullständigt. Gamla Maud är ingen gullig tant: exempelvis har hon snott rollatorn som står i hennes tambur (den fanns utanför vårdcentralen, så hon tog den helt enkelt).

Hon har även en tendens att kanske gå liiiite för långt när hon ska ge igen på folk som inte vill henne väl, om man säger så.

Jag fick en vision av de extremt populära Lasse-Maja-böckerna fast för vuxna. Många associerar till Agatha Christies miss Marple, men nej, jag tycker inte det finns många likheter alls. Det här är  skrivet nästan som en barnbok - men för vuxna då. Inga svåra ord, inga långa meningar, inga komplicerade händelser. Knappast några människor att hålla reda på, inga intriger alls. Rakt och enkelt berättande, med roliga detaljer och målande beskrivningar.

Underbar bok att lyssna på när man behöver distraktion som inte är komplicerad! Ni som läst Turstens böcker om Irene Huss (det har inte jag...) kommer säkert att uppskatta att Mauds vägar korsas med Irenes vid ett tillfälle.


6 kommentarer:

 1. Svar
  1. Ja, det ÄR rätt befriande med något lättsmält och skruvat!

   Radera
 2. Är väldigt sugen på den boken. Verkar trevlig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevlig är rätt ord - en bok man blir glad av, trots (eller tack vare!) Mauds mordiska idéer...

   Radera
 3. Den här ska jag komma ihåg någon gång när jag behöver något lätt för hjärnan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, skön berättelse att underhållas av.

   Radera