onsdag 10 oktober 2012

Allt ligger samlatBokens titel: Allt ligger samlat
Författare: Hans Gunnarsson
Förlag: Månpocket, efter en överenskommelse med Albert Bonniers förlag, 2006
Antal sidor: 206

En fasansfullt katastrofalt vidrig parmiddag berättas ur de fyra deltagarnas olika synvinklar. Obeskrivligt deprimerande. Gripande, sorgligt, sant på något vis. Plågsamt lätt att leva sig in i. Otroligt realistiskt skriven dialog. Ja, dialogen är verkligen bokens stora behållning!

De två paren som träffas och äter middag tillsammans i en typisk lägenhet strax utanför Stockholm känner inte varann så bra - i själva verket har de nyligen träffats och vet inte alls mycket om varann. Värdparet, Tommy och Cilla, har stora relationsproblem och är på väg mot ett uppbrott. Gästerna Roger och Eva har en son som är så svårt sjuk att han kanske inte överlever.

Kvällen börjar inte så bra: gästerna kommer en halvtimme för tidigt, när inte allt är förberett ännu - och de har redan ätit middag eftersom de missförstått inbjudan. Bjudningen urartar när de fyra människorna fått i sig för mycket alkohol och sagt saker de aldrig tänkt säga högt, slängt ur sig elakheter och betett sig på ett vis som de nog aldrig hade planerat.

Det här är mästerligt skrivet, men kanske lite för jobbigt att läsa om man inte 1) är en sprudlande levnadsglad optimist som ruskar av sig allt så fort man slagit ihop bokens pärmar eller 2) är en deppig person som själv mår uselt i sitt förhållande och just nu behöver se filmer och läsa böcker som bekräftar att "det är normalt att känna som du gör"...

Betyg: Någonstans mittemellan: jag gillar den skarpt men alla jag försökt "pracka på den" på värjer sig när de får höra hur tungsinnig den är.

Rekommenderas: till dem som gillar verklighetstrogna dialoger och kanske helst inte själva är mitt uppe i en livskris...

Snackis: Ojoj, här finns mycket att snacka om!
Länk till boken på AdLibris: POCKET.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar