torsdag 4 oktober 2012

Monster



Bokens titel: Monster
Författare: Micael Dahlén
Förlag: Månpocket, 2011 efter en överenskommelse med bokförlaget Volante.
Antal sidor: 235
Not: Det står "översättning Fredrik Linde" men Micael Dahlén bor och undervisar i Stockholm så han borde rimligen ha skrivit på svenska. Ingenstans står heller vad boken skulle ha hetat på ett annat språk. Måste väl vara ett tryckfel?

Att det verkligen finns människor som är lika hemska som Hannibal Lecter i "När lammen tystnar" känns helt overkligt. I den här boken får man stifta bekantskap med mannen som inspirerade till just Hannibal, japanen Issei Sagawa, som kallblodigt mördade en ung kvinnlig studiekamrat och åt upp henne till middag.

Boken är inte alls ett frosseri i hemska mord, som man skulle kunna tro. Jag ser den mer som en lång redogörelse för tankar om människans godhet och ondska och vad som avhåller de flesta av oss från att mörda någon.

Vi får följa författaren på hans resor tvärs över jordklotet, då han besöker massmördare som han i hemlighet (dvs. hemligt för familj och arbetskamrater) brevväxlat med under en längre tid. Han skäms över sin fascination för dessa mördare och undrar hela tiden hur det kommer sig att han och så otroligt många andra vill vara i dessa mördares närhet.

Det är en mycket utlämnande berättelse, där Micael Dahlén frikostigt bjuder på sig själv. Det skulle ju vara logiskt för en ekonomiprofessor vid Handelshögskolan att vilja mörka dessa sidor av sig själv, kan man tycka...

Här presenteras Issei Sagawa som begick det bestialiska mordet på en ung holländska då de båda studerade konst i Paris. Han styckade omsorgsfullt hennes kropp och mumsade i sig den. Han lever sedan många år åter i Japan, som en fri man, och leder matlagningsprogram, teveshower och är en megakändis. Jag blev rätt äcklad av att läsa det här kapitlet, måste jag säga, men också intresserad av hur en så vidrig person kan attrahera så många människor.

Näste man är Peter Lundin, en dansk mördare som tros ha tagit livet av sin flickvän och hennes båda söner. Man har aldrig hittat liken och det förekommer inga hemska skildringar i detta kapitel. Istället fokuseras på mördarens enorma dragningskraft på kvinnor, som vill gifta sig med honom eller kommer till fängelset för att ha sex med honom. Är det alfahannen i honom som är så lockande?

Därefter följer ett kapitel om om Dorothea Puente som förgiftat ett oräkneligt antal hemlösa och psykiskt sjuka som hon tagit in i sitt hus mot betalning från socialen. Det här är en fascinerande historia om en mytoman som charmar alla och fortsätter att mörda i flera decennier. Jag har sett tevedokumentärer om henne men Dahlén beskriver henne ännu utförligare. Här är inte heller en massa snaskande i morden utan istället långa redogörelser för Dorotheas helt vansinniga liv och hur hon nu har Facebook-grupper med tusentals anhängare...

I fjärde kapitlet får vi lära känna amerikanen Wayne Lo som var en av de första att genomföra en skolskjutning - vilket han beklagar både av den anledningen att han önskar att han aldrig tagit livet av någon och av den anledningen att han önskar att han hade skjutit många fler (han lyckades bara döda två) och blivit känd för det som dagens skolskjutare. Nu är han inte den superstjärna som han skulle önska. Märklig berättelse, som mest känns sorglig ur alla synvinklar. Fokuset ligger inte på dödandet utan på Waynes sorgliga berättelse och att han numera försöker tjäna pengar till de dödades minnesfond.

Slutligen får vi möta massmördaren Charles Manson. Här tvekade jag att läsa, för jag ville inte höra mer om Helter Skelter och gravida Sharon Tate... Skönt nog så berättar författarens sakligt vad som hände och stannar inte kvar vid detta hemska. Kapitlet är långt och handlar mest om den enorma kult som vuxit fram kring Manson. Ett begrepp "mansonomics" har grundats som syftar på de fantasisummor som Manson och andra massmördare drar in.

Men så återstår ungefär halva boken, efter att dessa fem mördare har presenterats. Där kommer den intressantaste delen: författarens egna teorier kring etik, moral, normer och samhällets lagar. Varför är mord det mest förbjudna? Är vi alla kapabla till mord? Varför beundras massmördare och ses som framgångsrika, lyckade, starka individer?

Dahlén gör flera häpnadsväckande studier som även presenteras i facktidskrifter tillsammans med andra forskare. Han ser hur en majoritet av alla män och kvinnor funderat på att döda någon och hur de allra flesta ser upp till mördare. Den senare halvan av boken är klart tankeväckande och intressant.

Betyg: Välskriven med stort flyt i texten, fakta om såväl massmördare som människans psykologi varvas med personliga reflektioner.

Rekommenderas: till dem som intresserar sig för människans natur.

Snackis: Perfekt att diskutera kring, för här finns många tankar om den civiliserade människans normer och vad som gör mord till det mest förbjudna man kan göra.

Länk till boken på AdLibris: INBUNDEN eller POCKET.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar