tisdag 16 oktober 2012

Här ligger jag och blöderBokens titel: Här ligger jag och blöder
Författare: Jenny Jägerfeld
Förlag: Gilla böcker, 2010
Antal sidor: 252

Åtminstone en av mina väninnor skulle aldrig palla att läsa de första sidorna i boken, än mindre hela det första kapitlet. Själv är jag inte särskilt äckelmagad eller känslig, men kan inte låta bli att rysa åt den gruvliga beskrivningen av hur huvudpersonen sågar av sig halva tummen med en elektisk sticksåg på slöjdlektionen, så blodet sprutar och köttet trasas upp.

"Med träffsäker galghumor förkroppsligas Majas koketta och samtidigt oförställda utanförskap. En av misstag amputerad tumme kastar ut läsaren på en irrfärd i sökandet efter identitet. Ett psykologiskt porträtt med särskild trovärdighet i uttrycket." var juryns motivering då Jägerfeld vann Augustpriset i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok.

Maja är 16 år och går första året på gymnasiet, i en skola där hon sticker ut som udda och där hon har få vänner. Föräldrarna skildes då Maja var 3-4 år och sedan dess har hon bott med sin pappa i Stockholm. Mamman bor i Norrköping och dit åker Maja varannan helg. Det är något märkligt med Majas mamma, hon är inte som andra, och i alla år har Maja längtat efter att känna sin mammas kärlek och omtanke. Visserligen får hon kärlek och uppmärksamhet av sin pappa, men det räcker liksom inte...

Här ligger jag och blöder är en riktig girlpower-bok där man får följa Majas olovliga hackande i pappans dator (där hon lämnar olämpliga meddelanden till faderns flickvänner), hennes fina kärlekshistoria med Justin som egentligen inte heter så, hennes extremt blodiga olyckor (den ena efter den andra), de starka vänskapsbanden till andra udda existenser, jakten på mamman och hennes kärlek, hur Maja mobbas hänsynslöst i skolan och hur hon slutligen konfronterar sina föräldrar med vad hon själv vill, tycker, tänker och önskar.

Extra plus för att man för en gångs skull får läsa en bok där huvudpersonen framträder så levande och där man kan känna med henne. Maja blir en människa av kött och blod.

Extra plus också för att Gilla Böcker alltid gör så grymt snygga omslag!

Betyg: En upplyftande och inlevelsefullt skriven ungdomsbok för alla åldrar, splatterblodig, spännande, kärleksfull.

Rekommenderas: till de flesta tonåringar, skulle jag tro, eller tja, de flesta överhuvudtaget.

Snackis: En bra snackis för både skolbarn och vuxna, om uppväxt och identitet.

Länk till boken på AdLibris: INBUNDEN eller POCKET.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar